Nordjyske mener: Det lugter af misforstået loyalitet, når topfolk slipper for at vidne

Flere centrale personer i sagerne om de omstridte udbygningsaftaler slipper for at sætte sig i vidneskranken

Jens Peter Svarrer, redaktionschef hos Nordjyske. <i>Foto: Torben Hansen</i>

Jens Peter Svarrer, redaktionschef hos Nordjyske. Foto: Torben Hansen

Det lyder både kedsommeligt, og problemet kan være svært at forstå.

Men ikke desto mindre er det vigtige principper, der er på spil - og et muligt lovbrud skal i den kommende tid afklares i retten.

Det handler om de såkaldte "udbygningsaftaler".

Kort fortalt er der tale om aftaler, hvor en kommune og en ejer af en grund bliver enige om, at grundejeren betaler for noget af infrastrukturen i området mod til gengæld at blive tilgodeset i lokalplanen og måske få sin sag ekspederet hurtigere gennem det offentlige system.

Der er der ikke noget odiøst i. Det er fuldt lovligt. Og kan være fornuftigt, fordi det kan sikre fremdrift og udvikling.

I hvert fald hvis ét centralt princip overholdes:

Det skal være grundejeren, der beder om at få lov til at bekoste eksempelvis et lyskryds. Det må ikke være den anden vej rundt - at det er kommunen, der stiller kravet om betaling for at være smidig omkring lokalplan og sagsbehandling.

Netop her er Aalborg Kommune kommet i søgelyset og er under anklage for at have handlet i strid med lovens bogstav.

Og netop her har Nordjyske kunnet fortælle, at den første sag skydes i gang ved Landsretten i april 2024.

Det sker, når selskabet TN Udvikling vil have afgjort, om der er juridisk urent trav for 6,1 millioner kroner i forbindelse med en udbygningsaftale på Godsbanearealet i Aalborg.

De omstridte udbygningsaftaler har fyldt meget og har haft konsekvenser for flere nøglepersoner i toppen af Aalborg Kommune.

Og naturligvis er det yderst relevant af få afklaret, om Aalborg Kommune har været på ulovlig grund ved at kræve betaling for offentlige anlæg for at lette muligheden for at bygge - en tilgang til offentlig forvaltning, vi normalt kun hører om i lande, vi ikke ønsker at sammenligne os med.

I den forbindelse kan det undre, at Aalborg Kommune besværliggør arbejdet med at komme til bunds i sagen i stedet for at bidrage til at opnå klarhed.

Kommunen har nemlig udnyttet sin mulighed for at kræve, at topembedsmænd ikke skal afgive forklaring.

Det har den fået ja til, så tidligere borgmester Thomas Kastrup-Larsen, forhenværende rådmand Hans Henrik Henriksen og tidligere stadsarkitekt Peder Baltzer skal ikke i vidneskranken i sagen.

Det virker som om, at Aalborg Kommune har glemt, at kommunen er "os", og "vi" har krav på at se, hvordan forvaltningen af "vores" interesser og penge finder sted.

Den klarhed bliver det nu vanskeligere at opnå, fordi kommunen beskytter ledende topfolk og dermed sit eget apparat.

Det lugter af misforstået loyalitet, da det er af afgørende betydning at få afgjort, om forvaltningen sker lovligt og ansvarligt - og i modsat fald at få placeret ansvaret på rette skuldre.

Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Nordjyskes holdning.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.