Nordjyske mener: Ungdommen er arrogante og ignorante

De voksne og de ældre er ikke meget bedre. Men der er håb for alle tre grupper.

Dagens lederskribent generaliserer, men prøver selv at træde ud af generaliseringerne. Og så er han muligvis enten 30 år forud - eller bagud - for sin tid. <i>Foto: Lars Pauli</i>

Dagens lederskribent generaliserer, men prøver selv at træde ud af generaliseringerne. Og så er han muligvis enten 30 år forud - eller bagud - for sin tid. Foto: Lars Pauli

LEDER:Ungdommen er arrogante og ignorante – altså ud fra en rent logisk tankegang. Ignorante, fordi de helt naturligt ikke kan vide lige så meget, som de vil komme til at vide senere i deres liv. Arrogante, fordi de tror, de allerede ved det, der er at vide. Til gengæld er de fyldt med al den energi, der kommer af ikke at kende kompleksiteten af de udfordringer, man står overfor. Ligesom de ikke er belastet af den bias, viden også kan give. Men altså: Arrogante og ignorante.

Disclaimer: Ovenstående er naturligvis en generalisering. Der er unge, som både er meget vidende og samtidig fyldt med respekt for verden.

De voksne er arrogante og vidende – igen ud fra en rent logisk tankegang. Vidende gennem både uddannelse og livserfaringer. Arrogante, fordi de ligesom ungdommen tror, de nu ved det, der er at vide, men ofte har de glemt, at det troede de også tidligere. Det sidste burde få en alarmklokke til at ringe, for hvis de tog fejl tidligere, kunne det jo være et mønster. Til gengæld gør den viden, de dog har tilegnet sig, at de er i stand til at tænke klogere over udfordringer, og deres erfaringer giver dem ofte respekt for verdens kompleksitet. Men altså stadig arrogante – nogle gange også i deres viden.

Disclaimer: Dette er naturligvis også en generalisering. Der er voksne, som både har beholdt ungdommens energi og nysgerrighed, samtidig med at de også er klar over, at selvom de nu ved mere, så ved de ikke alt.

De ældre er stagneret og kloge. Rent logisk har de oplevet og erfaret mest. Kloge, fordi det, de har lært, har de kunnet se i virkelighedens kontekst. Stagneret, fordi de nogle gange har givet op på at forstå sig på noget nyt eller ukendt. Til gengæld ved de ofte godt, at der er meget, de ikke ved og aldrig kommer til at forstå sig på. De har altså respekten for, at andre og yngre måske er mere vidende på specifikke områder end dem – nogle gange. Andre gange er de bare skråsikre.

Disclaimer: Også her er der tale om en generalisering. Der er både ignorante ældre og ældre, der er fulde af nysgerrighed og appetit på ny viden og perspektiver.

Personligt befinder jeg mig selv i voksen-gruppen. Jeg håber på, at jeg det meste af tiden tilhører disclaimer-gruppen, der har bevaret nysgerrigheden og appetitten fra unge, samtidig med at jeg opbygger klogskaben fra sidste gruppe, uden at gro fast. Om det lykkes, ved jeg selvsagt ikke, og i hvert fald nok ikke hele tiden. Måske gør det mig endda både arrogant og ignorant at tro det. Men at det må være det, vi alle stræber efter, er jeg ikke i tvivl om, hvis verden skal blive bedre.

For med baggrund i de tre ovenstående grupper er det tydeligt, at verden har brug for, at vi forbindes på tværs med respekt og lærer af hinanden. At vi skruer bare en smule ned for selvtilfredsheden og lidt op for åbenheden. Og det gælder uanset, om man er ung, voksen eller gammel - woke, såkaldt almindelig eller boomer.

Denne tekst kunne formentlig være udgivet for 30 år siden, ligesom den sikkert kan genudgives om en generations tid og stadig være aktuel. Dog skal udtrykkene woke og boomer udskiftes med tidssvarende. 

I al vores forskellighed er vi mennesker påfaldende ens.

Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Nordjyskes holdning.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.