Danmark

Ledige søger job, de ikke vil have

Fire ud af ti virksomheder får jobansøgninger fra ledige, der ikke er interesserede. Årsagen er rigide krav, siger Aalborg-professor

Fire ud af virksomheder har inden for det seneste år oplevet at få jobansøgninger fra ledige, der slet ikke er interesseret i det job, de søger. Det viser en undersøgelse, som Dansk Erhverv står bag. Arkivfoto: Scanpix/Esben Salling

Fire ud af virksomheder har inden for det seneste år oplevet at få jobansøgninger fra ledige, der slet ikke er interesseret i det job, de søger. Det viser en undersøgelse, som Dansk Erhverv står bag. Arkivfoto: Scanpix/Esben Salling

DANMARK:Fire ud af ti virksomheder har inden for det seneste år oplevet at få ansøgninger fra ledige, der slet ikke er interesserede i det job, de søger.

Det viser en spørgeundersøgelse blandt medlemmerne af Dansk Erhverv.

De umotiverede ansøgninger frustrerer virksomhederne, forklarer chefkonsulent Peter Halkjær, Dansk Erhverv.

- Det betyder, at der er virksomheder, der bruger en del ressourcer på det. Men det betyder også, at der er et arbejdsudbud blandt ledige, som virksomhederne ikke kan gøre brug af, siger Peter Halkjær.

- Det er skidt, fordi virksomheder i stort omfang er ramt på mangel på arbejdskraft, siger han.

Det har før været dokumenteret, at virksomheder modtager såkaldte proformaansøgninger. Men omfanget i den seneste undersøgelse overrasker Peter Halkjær.

Aalborg-professor: Spredehagl

Årsagen er ifølge professor Henning Jørgensen, Aalborg Universitet, rigide krav til de ledige. De skal hele tiden producere jobansøgninger med det resultat, at der skydes med spredehagl.

- Jeg er enig i, at der er for mange proforma-jobansøgninger, men det er jo, fordi de ledige bliver pisket til at søge job hele tiden, uden at det betyder ret meget, hvad de søger, bare de søger en hel masse, siger Henning Jørgensen til Politiken.

Spørgeundersøgelsen

Mange virksomheder oplever at få jobansøgninger fra ledige, der ikke reelt er interesserede. Det viser en spørgeundersøgelse, som Dansk Erhverv har foretaget i januar 2018 blandt 451 medlemsvirksomheder. Læs om resultaterne her:
* 38 procent af de adspurgte virksomheder - næsten fire ud af ti - har svaret, at de har modtaget ansøgninger, hvor ansøgeren ikke reelt var interesseret.
* Der er typisk tale om ansøgere, som er ledige, og som har søgt jobbet, fordi det var et krav fra jobcenteret, oplever virksomhederne.
* Problemet opleves i alle brancher, men især inden for manuel service - for eksempel rengøring, postomdeling, vagtservice og lignende.
* I nogle tilfælde kan virksomheder sortere uinteresserede ansøgere fra ved gennemlæsningen af ansøgningen. Men mange virksomheder når ifølge undersøgelsen endnu længere.
* 29 procent af virksomheder, som har oplevet uinteresserede ansøgere, fandt først ud af under jobsamtalen, at ansøgeren ikke var interesseret.
* 25 procent fandt ud af det, da man forgæves søgte at kontakte ansøgeren.
Kilde: Dansk Erhverv

Hos Dansk Erhverv mener Peter Halkjær, at jobcentrene skal skrue tommelskruerne på over for ledige, som lægger billet ind på stillinger, de slet ikke er interesserede i.

- Det er mennesker, som hæver enten dagpenge eller kontanthjælp, og som tilkendegiver, at de står til rådighed.

- Men rådigheden er begrænset, fordi de ikke udnytter de jobmuligheder, der er.

- Derfor efterlyser vi, at man ude i jobcentrene bliver mere effektive til at sanktionere ledige, der ikke står til rådighed, siger Peter Halkjær.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.