Ledige tvinges til test i dansk

Kundskaber skal være i orden - Ledige skal lære at læse, stave og regne

Carl Åge Østergaard
Arkivfoto
Skolevæsen 11. september 2013 16:03 - Opdateret 12. september 2013 09:23

FREDERIKSHAVN: En test i læsning, stavning og regning tegner til at blive normal procedure for folk, der bliver ledige i Frederikshavn, hvis de ikke allerede har gennemgået en ungdomsuddannelse.

Hensigten med testen er at give den ledige et uddannelsestilbud, som også kan være obligatorisk, hvis det halter med de basale kundskaber. Fordi læsning af manualer og vejledninger ofte er en del af et nyt job.

De obligatoriske tests og uddannelseskrav indgår i kontanthjælpsreformen som betingelse for overhovedet at modtage kontanthjælp.

Men i Frederikshavn vil arbejdsmarkedsudvalget altså også have en større gruppe - dagpengemodtagerne - til at gå op til testen.

Enkelte undtagelser

Udvalget vil dog undtage enkelte. Det drejer sig blandt andet om korttidsledige og sæsonarbejdere.

- Det giver ikke mening at sende en ansat i fiskeindustrien til test, hvis vedkommende er hjemsendt i tre dage, siger formanden for udvalget, Søren Visti Jensen (SF).

En anden gruppe, som formentlig ikke skal til obligatorisk test, er de ældre.

- Der er mere påkrævet at en 32-årig udrustes til at blive i stand til at vende tilbage til arbejdsmarkedet end en 58 årig, siger Søren Visti Jensen.

Tabubelagt område

Erfaringen har vist, at læse- og skrivefærdigheder er et tabubelagt område, men Søren Visti Jensen lægger vægt på, at test og undervisningstilbud skal ses som et positivt tilbud til den ledige.

Forvaltningen skal nu udarbejde forslag til nærmere kriterier for hvem, der skal til den obligatoriske test.

Ledige med læse-, skrive- eller regneproblemer tilbydes to forskellige uddannelsesmuligheder - Forberedende Voksenundervisning (FVU) på VUC eller Ordskolen (ordblinde).

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...