Ny datametode får ledighed til at stige markant i juli

Bruttoledigheden steg med 4700 personer fra juni til juli. Ny og mere retvisende metode er taget i brug.

Ritzau
RB PLUS Sagsbehandlere afgør lediges jobchance Foto: /ritzau/Svold Mathias/arkiv
12. september 2017 11:55 - Opdateret 12. september 2017 11:56

Umiddelbart tyder nye tal på, at ledigheden i Danmark tog et ordentligt hop i juli.

Bruttoledigheden steg med 4700 personer fra juni til juli fra 116.400 til 121.100. Ledighedsprocenten steg dermed til 4,5 procent efter at have ligget på 4,3 procent i seks måneder i træk.

Men Danmarks Statistik tager dog forbehold for ændring i datakilderne.

- Den markante stigning skal dog tages med forbehold, da kilderne til opgørelse af dagpengemodtagernes bruttoledighed er blevet ændret fra og med denne offentliggørelse, skriver Danmarks Statistik.

Ifølge chefkonsulent Mikkel Zimmermann fra Danmarks Statistik er der indført et nyt og mere detaljeret indberetningssystem fra a-kasserne fra 1. juli, hvor flere skal tælles med i statistikken.

- Før i tiden talte man kun med som dagpengeledig, hvis man fik dagpenge. Nu er der flere situationer, hvor man tæller med, selv om man ikke får udbetalt dagpenge, siger han.

Det betyder samtidig, at landets 24 a-kasser skal vænne sig til det nye system.

Ændringen giver formentligt et mere retvisende billede af ledigheden. Men den nye måde at opgøre kan altså være medvirkende årsag til en den markante stigning fra juni til juli, lyder det fra Mikkel Zimmermann.

Ifølge beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er ændringerne en direkte konsekvens af dagpengeaftalen fra 2015, der bygger på anbefalingerne fra Dagpengekommissionen.

- På trods af usikkerheden i ledighedstallene, ved vi, at antallet på offentlig forsørgelse er faldet gennem de senere år. Samtidig ser vi fortsat fremgang i beskæftigelsen, som har været uafbrudt stigende siden foråret 2013.

Det siger han i en skriftlig kommentar til tallene.

Ledigheden faldt støt i flere år indtil sommeren 2016, hvor man i høj grad begyndte at visitere modtagere af integrationsydelse som jobparate.

Derfor steg ledigheden igen indtil marts, hvorefter den har stabiliseret sig.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...