Ledighedsfald kan skyldes dagpengeregler

Udsigten til en forkortet dagpengeperiode kan være en af forklaringerne på en svagt faldende ledighed.

Ledighedsfald kan skyldes dagpengeregler

En del af forklaringen på faldet i ledigheden kan være den forkortede dagpengeperiode, der træder i kraft ved årsskiftet. Det vurderer seniorøkonom i Handelsbanken, Rasmus Gudum-Sessingø.

- Vi kan kun gisne, men det er helt sikkert en mulighed, siger han.

Ifølge Rasmus Gudum-Sessingø vil de kommende ledighedstal vise, om tendensen fortsætter.

- Det kunne tyde på, at man bliver lidt mere ivrig, for at komme ud på arbejdsmarkedet. Derfor er det også spændende, om tendensen vil fortsætte de næste par måneder, siger Gudum-Sessing.

- Det vil være meget positivt, fordi vi så har fået skabt et mere fleksibelt arbejdsmarked, siger han.

Hos Jyske Bank er seniorøkonom Niels Rønholt heller ikke sikker på, hvad faldet i ledigheden skyldes. Han mener dog også, at den kortere dagpengeperiode kan indeholde en del af forklaringen.

Hvis en del af forklaringen skal findes i den forkortede dagpengeperiode, ser Niels Rønholt det også som en positiv udvikling.

- Man kunne jo håbe, at det var en del af historien, at flere er opsatte på at få et arbejde, siger Niels Rønholt.

De fleste økonomer har været enige om, at ledigheden vil være stigende for tiden. Niels Rønholt hæfter sig dog ved, at der også er tendenser, som peger i den modsatte retning.

- Kigger vi for eksempel på fyringsvarsler, så er det faktisk ikke så dårligt. Så det er ikke sikkert, at vi skal se voldsomt stigende ledighed, siger Niels Rønholt.

Han understreger dog, at der skal komme flere positive tal, hvis man skal afvige fra den hidtidige forventning om stigende ledighedstal.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.