Lejerne slipper for noget af ghettoregningen

En del af regningen for indsats i udsatte områder betales med penge fra satspuljen og beskæftigelsesområdet.

De dele af ghettoplanen, som omhandler skoler og daginstitutioner, skal alligevel ikke finansieres af penge fra Landsbyggefonden. Pengene skal i stedet komme fra satspuljen og ubrugte midler til beskæftigelsesområdet. Foto: Scanpix/Liselotte Sabroe

De dele af ghettoplanen, som omhandler skoler og daginstitutioner, skal alligevel ikke finansieres af penge fra Landsbyggefonden. Pengene skal i stedet komme fra satspuljen og ubrugte midler til beskæftigelsesområdet. Foto: Scanpix/Liselotte Sabroe

Det bliver alligevel ikke lejerne i de almene boliger, der kommer til at hænge på hele regningen, når Christiansborg går til kamp mod ghettoer og parallelsamfund.

Regeringen er nemlig blevet enige med Socialdemokratiet, De Radikale, Dansk Folkeparti og SF om at lade satspuljen og ubrugte midler til beskæftigelsesområdet bidrage til finansieringen af initiativer i ghettoudspillet, der retter sig mod skoler og daginstitutioner.

En del af regningen - ti milliarder kroner - ligger dog stadig hos lejerne. De penge kommer fra Landsbyggefonden, som lejerne betaler til over huslejen, og skal bruges til renovering af boliger i udsatte boligområder.

Regeringens mål er et Danmark uden ghettoer i 2030. Forhandlingerne om, hvordan det konkret skal sikres, foregår stadig, men nu er et flertal i Folketinget altså enige om, hvordan planerne skal finansieres.

- Vi er gået væk fra at ændre på ydelsesstøtten på 25 procent. Den bliver vi ved med at have. Til gengæld har vi fundet andre finansieringsformer, siger finansminister Kristian Jensen (V).

Det har dog været en hård kamp at blive enige om, hvor pengene skal komme fra, siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

- Vi har skullet kæmpe ved forhandlingsbordet. Det har været rigtig vigtigt for os, at landets lejere ikke har skullet betale hele regningen, siger Frederiksen.

- Vi har afsat ti milliarder fra Landsbyggefonden til at renovere. Det er helt fint. Men den halve milliard, som regeringen havde lagt op til skulle tages helt ud af Landsbyggefonden, har vi sørget for bliver tilbage hos landets lejere.

De Radikale er med bag finansieringen, men uenig med flere delaftaler, siger Sofie Carsten Nielsen (R). Det er derfor ikke givet, at partiet er med, når der præsenteres en aftale om ghettoplanen.

- Det kommer an på, hvad den indeholder. Hvis det er ren symbolpolitik og kriterier, der går på etnicitet, selv om vi taler om ressourcestærke mennesker, så er vi ikke med. Hvis vi løser rigtige problemer, så er vi med.

Spørgsmål: Hvad tror du oddsene er?

- Det ser ikke så godt ud lige nu, siger Sofie Carsten Nielsen.

Socialistisk Folkeparti er ligeledes med til at finde penge til finansieringen - og man har også ambitioner om at være med til en aftale på boligområdet, siger SF's formand, Pia Olsen Dyhr (SF).

- Det er SF's ambition, at vi er med til en aftale på boligområdet, det skal der ikke være nogen tvivl om. Vi har derfor også forhandlet intenst ret længe med boligministeren, så lad os nu se, siger hun.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.