Lektor: Derfor har Iran rettet blikket mod Danmark

25 personer blev dræbt i et angreb i Iran lørdag. En formand for en organisation i Danmark tager ansvar.

Iran har blikket stift rettet mod Danmark, fordi en borger i Danmark som den første tog ansvar for et angreb i Iran lørdag, hvor mindst 25 personer omkom.

Det siger Rasmus Christian Elling, der er lektor ved Københavns Universitet og har forsket, studeret og boet i Iran i over 20 år.

- Den første gruppe, der tog ansvar, allerede inden Iran selv havde haft tid til at sige noget om angrebet, har adresse i Danmark, og der står på deres hjemmeside, at de hører til her. Det lægger de ikke skjul på.

Gruppen hedder Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvaz (ASMLA), og manden i front bruger navnet Yacoub Hor al-Tostari.

Over for TV2 har Yacoub Hor al-Tostari uddybet:

- Ahwaz National Resistance (ANR) tager ansvar for angrebet. Vi er en koalition af forskellige større og små grupper, hvor jeg er talsperson for ASMLA. Det er ANR, der står bag.

- Grunden til at vi tager ansvar, er at Islamisk Stat til at starte med tog ansvaret, men det er forkert, siger Yacoub al-Tostari, der ikke var vidende om angrebet i Ahwaz, siger talsmanden.

Ifølge TV2 er Yacoub al-Tostari ikke talsmandens rigtige navn.

På hans profil på Facebook kan man blandt andet læse, at han bor i København og siden 2017 har læst mellemøststudier på Københavns Universitet.

Ifølge Elling kan det iranske styre ikke sidde overhørig, at en person i Vesten melder sig selv for angrebet.

- Der er et krav i den iranske befolkning om, at Iran gør noget ved, at nogen i Europa kan sige, at de er involveret i et terrorangreb, siger han.

Spørgsmål: Så Iran har bare taget ASMLA's ord om at stå bag angrebet for gode varer?

- Ja, det er de nok blevet nødt til.

Det skyldes, at Al-Tostari, der ifølge sin Facebookprofil snakker både dansk, engelsk, persisk og arabisk, lørdag efter angrebet trådte frem på iransk tv og bakkede op om angrebet på vegne af gruppen.

Paraden fandt sted i byen Ahvaz i det sydvestlige Iran og skulle markere dagen for begyndelsen på krigen mellem Iran og Irak i 1980. Men den festlige begivenhed blev angiveligt afbrudt af gruppen al-Ahvaziya, som ASMLA hører under.

Gruppen er ifølge Elling separatistisk og kæmper mod, hvad de selv mener, er en iransk besættelsesmagt. Gruppen ønsker, at det sydvestlige Iran rundt om byen Ahwaz løsrives og bliver sin egen stat.

Den har tidligere taget ansvar for sabotager og optøjer, men det er ikke tidligere set, at gruppen har udført så voldelige angreb, forklarer Elling.

- Det er en eskalering af deres strategi, og jeg gætter på, at det hænger sammen med, at de udnytter, at forholdet mellem Iran og Vesten er blevet dårligt, efter at Trump har optrappet krigsretorikken over for Iran, siger han.

Danmarks ambassadør i Iran, Danny Annan, var sammen med Holland og Storbritanniens ambassadører indkaldt til et møde landets udenrigsministerium lørdag aften angående angrebet.

Ifølge avisen Tehran Times gjorde Iran det tydeligt over for den danske og den hollandske ambassadør, at Iran forventer, at de to europæiske lande udleverer "kriminelle gerningsmænd".

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har også udtalt sig i sagen.

- Hvis det viser sig, at de ansvarlige har forbindelser til Danmark, så skal det naturligvis have konsekvenser, skrev ministeren i en mail til Ritzau.

Hvilke konsekvenser, der i givet fald bliver tale om, uddybede ministeren ikke.

Ritzau har rettet henvendelse til Politiets Efterretningstjeneste (PET) i sagen og bedt om en kommentar. Blandt andet om, hvorvidt PET er bekendt med ASMLA, og om den har fodfæste i Danmark.

- PET er bekendt med hændelsen i Iran og er i tæt kontakt med relevante samarbejdspartnere. PET kommenterer ikke på konkrete forespørgsler om personer, grupperinger eller sager.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.