Lektor: Dronningen går til grænsen med indvandrer-kommentar

Dronningen siger i interview, at der godt må stilles krav til indvandrere

Dronningen går til grænsen med indvandrer-kommentar, mener lektor. Foto: Scanpix <i>ScanpixDanmark</i>

Dronningen går til grænsen med indvandrer-kommentar, mener lektor. Foto: Scanpix ScanpixDanmark

KØBENHAVN:Dronning Margrethe kan i høj grad påvirke folks holdninger med sine udtalelser om, at der godt må stilles krav til mennesker, der kommer til Danmark udefra.

Det mener Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor i historie ved Københavns Universitet. Han er ikke overrasket over, at dronningen kort før sin 75-års fødselsdag kommer med sine ifølge ham hidtil skarpeste udtalelser om indvandrere.

- Hun kan bedre tillade sig at gøre det nu, end da hun var en meget ung og uerfaren dronning.

- I kraft af at hun har varetaget jobbet som dronning i mange år, har hun opbygget stor respekt og et stærkt image som en god dronning, som er værd at lytte til, siger lektoren.

Har stor påvirkning

Han mener, at hun påvirker folks holdninger i ”en helt enorm grad”, selvom hun ikke går så langt som til at komme med politiske løsningsforslag.

- Hun har mulighed for at påvirke befolkningen i forhold til, hvordan de overordnet set betragter de her problemstillinger om forholdet mellem danskere og udlændinge, siger Lars Hovbakke Sørensen.

I et interview i søndagens udgave af Berlingske i anledning af dronningens fødselsdag 16. april udtaler hun sig om indvandrere med udgangspunkt i terrorattentaterne i København i februar.

Går lige til grænsen

Her siger hun blandt andet, at man må stille det krav til mennesker, der kommer udefra. At de forstår, hvor de er kommet hen.

- De skal kunne gå i moské, når de gerne vil - det skulle bare mangle - men når de begynder at gøre ting, som ikke stemmer overens med det store mønster i det danske samfund, må de indse, at den går ikke, lyder det fra dronningen i interviewet.

I 2006 kom hun ifølge lektoren for første gang ind på, at indvandrere skal tilpasse sig det danske samfund. Før det havde hun kun opfordret danskerne til at behandle indvandrerne ordentligt.

- Selvom det nu er mere markant, end det nogensinde før har været, er det ikke over grænsen i forhold til, at hun anviser konkrete løsninger på tingene. Det overlader hun stadigvæk til politikerne.

- Og det er lige præcis dér, grænsen går. Hun går lige til grænsen, men hun overskrider den ikke, siger han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.