Udland

Lektor: Mosul kan ende som Berlin efter Anden Verdenskrig

De mange forskellige styrker i Mosul kan give nye problemer, når Islamisk Stat er drevet ud, mener lektor.

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Smoke rises from clashes in the east of Mosul during clashes with Islamic State militants Foto: Reuters/Thaier Al-sudani

Mens en stor koalition af forskellige hære, styrker og militser kæmper mod Islamisk Stat (IS) i Mosul, er det store, ubesvarede spørgsmål, hvad der kommer til at ske med byen, når IS er blevet drevet ud.

Det mener Søren Schmidt, der er lektor og mellemøstforsker på Institut for Kultur og Globale Studier ved Aalborg Universitet.

- Det kan godt gøre en lidt bange, at der slet ikke ligger en aftale om, hvad der kommer til at ske med byen bagefter, siger han.

Omkring 30.000 soldater indledte mandag en omfattende offensiv mod IS i Mosul i Irak.

Det sker for at generobre kontrollen over byen, der ses som IS' helt store højborg sammen med Raqqa i Syrien.

Men de mange forskellige aktører i operationen vil komme til at betyde, at byen bliver en stor rodebutik, når IS er drevet ud.

Faktisk kan Mosul komme til at ligne Berlin efter Anden Verdenskrig, lyder advarslen fra Søren Schmidt.

- Når operationen er overstået, kan alle de forskellige grupperinger få tildelt et stykke af byen, og så kan de sidde der uden at rykke sig.

- Det vil betyde, at der kommer yderligt ondt blod mellem parterne. Hele den sekteriske stemning, der har været i Irak, er jo en af årsagerne til, at Islamisk Stat i det hele taget eksisterer, siger han.

Listen over de forskellige parter i operationen er lang. Den tæller den irakiske hær, kurdiske peshmerga-krigere, sunni- og shiamuslimske partisangrupper samt den USA-ledede koalition.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.