Lektor: Prinsens demens sætter parentes om begravelsesudtalelser

En bølge af medfølelse vil ramme dronningen, efter at prinsen er diagnosticeret som dement, vurderer lektor.

Prins Henrik er opereret i lysken og bækken og er i bedring , Prins Henrik Foto: Scanpix/Sarah Christine Nørgaard

Prins Henrik er opereret i lysken og bækken og er i bedring , Prins Henrik Foto: Scanpix/Sarah Christine Nørgaard

Kongehusets meddelelse om, at prins Henrik lider af demens, er med til at sætte en parentes om prinsens begravelsesudtalelser over sommeren.

Det vurderer lektor Sebastian Olden-Jørgensen fra Københavns Universitet.

- Den skade, han har gjort, vil blive neutraliseret, og en naturlig bølge af medfølelse vil ramme dronningen, siger han.

- Nu er det ikke noget, man skal hidse sig op over. Nu er det noget, man bare skal bære over med, som man ville gøre det med et dement familiemedlem, tilføjer lektoren.

Prinsen vakte opsigt, da han tidligere på sommeren meddelte, at han ikke ønsker at blive begravet ved siden af sin hustru, dronning Margrethe, i Roskilde Domkirke, som det ellers har været planlagt.

Årsagen er, at han vil tituleres kongegemal og ikke prins.

Også Berlingske politiske kommentator og kongehusekspert, Thomas Larsen, mener, at diagnosen kaster nyt lys over sommerens udtalelse.

- Som bekendt fik især dette udfald en meget stor del af befolkningen til at vende ham ryggen, og både i meningsmålinger, i læserbreve og i debatten på de sociale medier har det været meget tydeligt, at prinsen ved den lejlighed overskred en grænse i de fleste danskernes øjne, skriver han i Berlingske.

- Når det nu står klart, at Prins Henrik - på grund af sygdommen - formentlig ikke har været i stand til at tænke klart og overskue konsekvenserne af sine handlinger, vil mange - med rette - tilgive ham.

Thomas Larsen roser kongehuset og dronningen for med det samme at offentliggøre demensdiagnosen.

- Dermed er man med til at tale åbent og direkte om en sygdom, som stadigt flere mennesker rammes af, og som påvirker mange familier, og man demonstrerer, at det danske kongehus kommunikerer ærligt og direkte med befolkningen - også når beskederne er svære, skriver kommentatoren.

Det er Sebastian Olden-Jørgensen enig i.

- Netop omkring demens, som nærmest er en folkesygdom, vil kongehuset kunne vise sig som moderne på det punkt, siger han.

Kongehuset oplyser, at den 83-årige prins' demensdiagnose intet ændrer ved prinsens begravelsesønske.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.