Udland

Lektor: Zimmerman-sag river op i USA's gamle racesår

Frikendelsen af en vagtmand for drabet på 17-årig sort dreng kan puste liv i raceuroligheder, vurderer lektor.

Lektor: Zimmerman-sag river op i USA's gamle racesår

Folkeprotesterne breder sig i flere af USA's stater, efter at 29-årige George Zimmerman lørdag blev frikendt for drabet på den 17-årige sorte dreng Trayvon Martin.

Sagen indeholder ifølge lektor Jørn Brøndal fra Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet de rette ingredienser til at vokse sig til en langvarig protest mod det amerikanske retssystem og behandlingen af sorte amerikanere.

- Der er ingen tvivl om, at det sætter en diskussion om racisme i gang, siger Jørn Brøndal til Ritzau og fortsætter:

- Betingelserne er til stede for, at det kan eskalere. Næsten alle af de her klassiske ghettoopstande og protester har fundet sted i forbindelse med politivold eller noget, der minder om det - og en følelse af, at noget meget uretfærdigt har fundet sted.

Zimmerman-sagen fik sidste år protester til at blusse op over hele USA, fordi den på det tidspunkt 28-årige Zimmerman ikke blev anholdt, selvom han indrømmede at have dræbt Trayvon Martin.

Zimmerman, der er selverklæret vagtmand, patruljerede sit nærområde som frivillig i et naboværn, da Trayvon Martin blev dræbt. Ifølge Zimmerman skød han i selvforsvar - men efterfølgende viste det sig, at Trayvon Martin var ubevæbnet.

Ifølge Jørn Brøndal vækker sagen mindelser om gamle race-sager som Rodney King-sagen fra 1991, hvor en gruppe politibetjente blev frifundet, selvom en nabo havde filmet, at de gennembankede den forsvarsløse sorte Rodney King.

- Det førte til meget voldsomme raceuroligheder, og det er selvfølgelig det, man frygter, vil kunne ske igen. Men der er en væsentlig forskel fra dengang til nu - og det er, at præsidenten i dag er sort. Det spiller en rolle, vurderer Jørn Brøndal.

Zimmerman blev frikendt, fordi Florida har indført den såkaldte Stand your ground-lov, der lader tvivlen komme drabsmanden til gode efter idéen om, at man har ret til at forsvare sig, hvis man føler sig truet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.