Levedygtige rødspætter ender i skraldespanden

Før 2015 skulle bestemte fiskearter under en vis størrelse genudsættes i havet, mens de efter ændringen af EU-reglerne nu skal tages med på land. Den praksis giver ikke altid mening for garnfiskerne

Rødspætterne kan tåle at blive fanget og sat ud igen, viser forskningen. Men det må de bare ikke.

Rødspætterne kan tåle at blive fanget og sat ud igen, viser forskningen. Men det må de bare ikke.

NORDJYLLAND:Hver dag bliver små rødspætter smidt i skraldespanden, fordi de ifølge EU-regler er for små til at blive solgt til menneskets konsum og heller ikke må genudsættes i havet, så de kan vokse sig større.

Forskning fra Aalborg Universitet (AAU) viser nu, at det ikke behøver at være sådan, hedder det i en pressemeddelelse.

For få år siden blev der vendt op og ned på reglerne for, hvordan fiskeriet skal håndtere de småfisk, der havner i nettet. Før 2015 skulle bestemte fiskearter under en vis størrelse genudsættes i havet, mens de efter ændringen af EU-reglen nu skal tages med på land. Den praksis giver ikke altid mening for garnfiskerne, der ofte tager sprællevende fisk med på land for derefter at kassere dem.

Forskere fra AAU, KU og Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri står bag et forskningsprojekt, som nu viser, at den tre år gamle regel ikke nødvendigvis er optimal, når det gælder rødspætter, der fanges ved garnfiskeri.

Ændringen i lovgivningen skyldtes et politisk ønske i EU om at undgå ressourcespild ved at genudsætte fisk, hvor de fleste arter vil være døde.

Derfor skal de nu bringes til land, hvor de små fisk ofte bliver smidt i skraldespanden, fordi de ikke må sælges til menneskets konsum, og fordi efterspørgslen på fisk til fx fiskemel og dyrefoder er meget begrænset i mange mindre havne, hvor garnfiskerne ofte holder til.

- Vores udgangspunkt for projektet har været rødspætten, fordi den er en af de allervigtigste arter for det kystnære fiskeri (garnfiskeri red.) i Danmark. Derforuden havde vi en formodning om, at mange af de rødspætter, der bliver smidt i skraldespanden, kunne være endt på middagsbordet på et senere tidspunkt eller være til gavn for fiskebestanden og økosystemet, hvis de var blevet sat tilbage i havet, fortæller Niels Madsen, der er professor i biologi ved Aalborg Universitet, i en pressemeddelelse.

Med en overlevelsesrate blandt de indfangede rødspætter på 100 procent har resultaterne af forskningsprojektet været overbevisende.

- At overlevelsesraten var så høj, er overraskende, fortæller Niels Madsen.

Gennem forsøget har forskerne været med to garnfartøjer på Østersøen for at indsamle de små rødspætter. Herefter har de overvåget tilstanden af fiskene i en periode på op til 10 dage efter fangsten. I perioden har forskerne både gennemført en række tests, og de har sikret forhold for rødspætterne, der har skullet simulere, at de var blevet genudsat lige efter fangsten.

I regelsættet fra 2015 er der en mulighed for at få særlige arter undtaget fra forbuddet mod genudsættelse, hvis man kan dokumentere en høj overlevelse for arten, når den bliver genudsat. Derfor er der blandt forskerne og Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri nu et håb om, at der kan komme nye regler for garnfiskernes muligheder for at genudsætte rødspætter og på den måde udnytte ressourcerne på en mere hensigtsmæssig måde.

Resultaterne af forskningsprojektet er leveret til Ministeriet for Fiskeri, Ligestilling og Nordisk Samarbejde og forventes at blive præsenteret på de kommende møder i EU-regi.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.