LG Nexus 5X - Alt det gode fra Google og LG

Google gør det igen. Sammen med sydkoreanske LG har de skabt efterfølgeren af deres super telefon Nexus 5.

Foto: Mobilsiden.dk

Foto: Mobilsiden.dk

ANMELDELSE:Det er ikke mere end et par uger siden, at man her på Mobilsiden kunne læse vores anmeldelse af den ene af de to seneste Nexus-telefoner, Nexus 6P, fremstillet af Huawei. Nu er det så blevet tid til at kigge nærmere på den anden del af selskabet, nemlig Nexus 5X, fremstillet af sydkoreanske LG.

Lige netop der begynder vi. Hvor kinesiske Huawei er nye gæster i Nexus-verdenen, så er LG gammelt bekendtskab. Har man bare den mindste interesse i Google og deres Nexus koncept, så ved man sikkert også, at netop LG stod bag den succesfulde Nexus 5.

En telefon, der for alvor gjorde forbrugerne opmærksomme på denne noget unikke serie af telefoner, som er kendetegnet ved en ren og ubarberet Androidoplevelse, som er sikret de første og nyeste opdateringer fra den amerikanske søgegigant.

Nexus 5X er altså, ikke overraskende, den længe ventede efterfølger til den oprindelige Nexus 5, hvilket naturligvis også betyder ekstremt høje forventninger. Om 5X lever op til dem, ja det må vi jo se.

Nexus 6P: Google + Huawei - den perfekte synergi

Nexus 5X ligner på mange punkter sin forgænger. Selve fronten og udformningen er tæt ved identisk med den første udgave, men bagtil ses en stor forskel.

Her er der nemlig blevet plads til en fingerscanner, der, på samme måde som ved Nexus 6P, kan bruges til at låse telefonen op, samt at godkende køb i f.eks. Google Play.

Anderledes er også kameraets placering og udformning, der nu er anbragt i midten, og buler en smule ud for oven.

Ved telefonens indgange er der også sket en forandring. Hovedtelefonstikket er flyttet ned i bunden af enheden og er placeret ved siden af strømindgangen med den nye ladestandard. Der er naturligvis tale om USB type C, som erstatter det klassiske mikro-USB.

Nu kan du bestille LG Nexus 5X hos Google

Derudover findes volumen og/ned- samt tænd/sluk-knappen nu på højre side af telefonen. Begge knapper har en fin trykfølsomhed, og giver fint efter, selvom jeg dog savner lidt mere tekstur over power-knappen, på lignende måde som eksempelvis Moto G. Denne kan dog, udover at vække telefonen, også bruges til at aktivere kameraet ved at dobbelttrykke.

Nexus 5X er, som sin forgænger, støbt i plastik, og dette bidrager naturligvis til hele ideen om, at vi her ikke har tale om nogen high-end mobil.

Jeg vil dog sige, at den matte finish bagtil, virkelig føles lækker at holde på, og derudover er de mere blanke sider lavet sådan, at de giver et rigtigt godt greb om telefonen. Dette også selvom 5X er over fem tommer stor.

Nexus 5X har pga. sin opbygning også en stor fordel. Med en vægt på kun 136gram så er der altså tale om en utrolig let telefon, der på trods af sin størrelse, er mere end velegnet til en-hånds-brug.

Der er ligesom forgængeren ingen mulighed for ekstra lagerplads, og batteriet er heller ikke her udskifteligt. Den eneste ”modifikationsmulighed” sidder i siden af telefonen, hvor den lille simkortskuffe befinder sig med plads til, denne gang, et nano-simkort. Ellers intet nyt under solen.

Google LG Nexus 5X - Første test

Vi kan ligeså godt komme til det. Nexus er Nexus pga. den nyeste og reneste androidoplevelse, der møder én allerede fra man tager telefonen ud af æsken. I denne ombæring er der tale om Android 6.0 Marshmallow, og selvom den på nogle punkter føles mere som en udvidet opdatering af forgængeren Lollipop, så følger der alligevel en del lækre og gennemtænkte funktioner med.

Google 6.0 Marshmallow spreder sig så småt

En af disse er Doze, eller direkte oversat, Døse. Hvis du ikke allerede har gættet det, eller har snydt og allerede prøvet det, så er Doze en funktion, der skal hjælpe dig med din enheds batterilevetid. Den er skabt for bedre at kunne holde din enhed i live, når den er på standby, ved automatisk at slå unødvendige elementer fra. Dette er også noget, som kan mærkes på Nexus 5X, og som jeg vil kommentere lidt senere.

En anden, og den måske mest vitale, forbedring er den nye funktion ”Now on Tap”. Denne forbedrer den allerede intelligente Androidfunktion Google Now, ved automatisk at foreslå søgninger i forhold til det, der sker på skærmen. Hvis man f.eks. har fået en invitation til at se en bestemt film, vil man, ved at holde hjem-knappen inde, få info om filmen, skuespillerne, den biograf man skal til etc.

Det fungerer p.t. ikke på dansk, men ved at skifte systemsproget til engelsk har jeg prøvet det en smule af, og resultatet er meget imponerende. Jeg troede først, at det ville være en sjov gimmick, men jeg har faktisk fundet det utroligt smart at bruge, hvad enten man surfer nettet, tjekker sportsresultater eller vil læse om uheldige politikere (se billederne nedenfor).

Rigtig godt tænkt Google.

Her er alle nyhederne fra Googles keynote

LG er som sagt endnu engang telefonleverandører, og også denne gang har de gjort et rigtig fint job i forhold til mobilens konstruktion og tekniske indmad. Nexus 5X er blevet udstyret med en 64 bit ottekernet Snapdragon 808 chip, som LG før har brugt i bl.a. deres LG G4.

Hvor man kunne glæde sig over tre GB RAM i LG’s egen telefon, ja så må man tage til takke med kun to i Nexus 5X. Der er dog generelt ikke noget, som man oplever er alt for ødelæggende for brugen af telefonen. Men der er ingen tvivl om, at den ekstra GB RAM virkelig ville have gjort underværker, når man eksempelvis har gang i flere tunge applikationer på en gang.

Ét sted der dog skuffer rigtig meget på ydelsen er kameraet. At åbne appen op og rent faktisk tage selve billedet tager så lang tid, at motivet når at forsvinde 10 gange, før den rent faktisk har et skud i bøssen. Det har dog hjulpet lidt, at bruge andre tredjeparts kameraapplikationer, men det burde ikke være nødvendigt.

Nexus 5X kommer derudover i to udgaver, en udgave med 16gb og en med 32gb hukommelse. Testtelefonen er 32gb-modellen, og selvom testperioden naturligvis har været for kort til at fylde hele denne plads ud, så står det alligevel soleklart. Sørg for alt i verden for at få fat i den store model. Selvom den proklamerer at have 32, så ender du i realiteten med 25gb at rode rundt med. Konklusion, 16gb modeller bør være en uddøende race.

Google vs. Apple: Hvem er bedst med den nyeste software?

Som nævnt tidligere, så er der tale om en 5,2 tommer stor telefon, der derved er en smule større end den første Nexus 5.

Vi ser i dag generelt en tendens til større og større telefoner, men før vores hænder kan nå at følge med, så synes jeg, at det er passende at stoppe her. 5X har den ideelle størrelse, der balancerer perfekt mellem den lækre store skærm og dens mulighed for at bruges med en enkelt hånd.

Årets Nexus-display er da også i den grad godkendt. Med en 1080p Full HD skærm, så skuffer de heller ikke nogen på dette parameter. 5X’s skærm ser super sprød ud fra alle tænkelige vinkler.

I direkte sollys har den været en smule svær at anvende, idet lysstyrken ikke kan komme helt forfærdeligt højt op. Det er dog ikke noget der har været alt for stor en last, nok mest pga. mangel på netop sol i disse dage.

Tv-boksen Nexus Player til salg i den danske Google Store

Med en størrelse på hele 2700mAh, så er batteriet et af de punkter, hvor der både er sket en forandring fra sidste generation, samt hvor den faktisk kan måle sig med siden konkurrenter.

Men selvom den 2700mAh lyder af meget, så er der ikke tale om noget batterimæssigt vidunder. Er man en heftig bruger, ja så sluger Nexus 5X da også glædeligt. Omvendt på medium- til let-brug dage, så holder den faktisk overraskende godt, og jeg tænker at æren skal gå til den nye Doze funktion i Android 6.0.

Men som oftest når jeg aldrig ret meget længere end klokken 2100-2200, før jeg må sætte apparatet til opladning. En proces, der dog går utroligt hurtigt med den medfølgende Quick charger, der dog har et lille minus. Telefonen lader nemlig via USB type-C og dette er gennem et USB-C til USB-C kabel, som heldigvis følger med i kassen, men som gør det utroligt svært at finde strøm andre steder.

Lige nu har jeg med denne nye USB type, som jeg havde det med de første lightning-enheder fra Apple, nemlig irriteret over, at ingen af mine andre kabler og tilbehør virker. Men, som med så meget andet, så går der ikke længe, før vi sidder og helt har glemt mikro-USB dagene, hvis altså type C bliver den almene standard.

Sikkerhed på en ny måde

Som noget helt nyt har Nexus-telefonerne, både 5X og 6P, fået en finger touch scanner. Det der dog er endnu mere usædvanligt er placeringen af denne. Fingerscanneren befinder sig hverken i bunden af skærmen, som f.eks. en iPhone eller Galaxy, ikke i siden som ved Z5 serien, men derimod bag på telefonen.

Dette har både sine klare fordele og ulemper. Ulempen ved, at den sidder bag på enheden er naturligvis, at man, modsat de frontvendte scannere, ikke kan låse telefonen op, når den ligger ned. Men derimod, idet man tager telefonen op i hånden, så skal man ikke mere end bare snitte den cirkulære ”James Bond”-agtige scanner, før den i løbet af et splitsekund låser mobilen op. En fantastisk fed feature, der bare fungerer.

Apple skyld i manglende fingeraftryksscanner i Nexus 6

Med en pris mellem 3.500-4.000kr så er Nexus 5X en svær størrelse at klassificere. Det er ikke rigtig en budgettelefon, men det er heller ikke ligefrem en topmodel, der har vi jo Nexus 6P. Dette har naturligvis også noget at sige om kameraet, og hvad man kan forvente af det.

Med den samme 12,3MP sensor, som sidder i 6P, så virker kameraet umiddelbart lovende, og jeg må da også i den grad sige, at Nexus 5X virkelig får skudt nogle skarpe billeder afsted.

Selvom der ”kun” er tale om lidt mere end 12MP, så lyder historien en anden, når det viser sig, at hver pixel har en størrelse på 1,55 µm. Hvad dette betyder er, at hver pixel er betydelig større end normalt, og derved kan lukke meget mere lys ind. Dette er gjort, fordi vi, i følge Google, tager 80% af vores billeder i dårlig belysning, og derfor skulle dette være den ideelle løsning.

Nexus 6P scorer en 2. plads i anerkendt kameratest

Foruden de fantastisk flotte stilbilleder, så kan 5X ligeledes optage i Ultra HD, også kendt som 4K, med 30 billeder pr. sekund. Alt i alt et mere end godkendt kamera, der i den grad er trådt et trin op af stien i forhold til sin forgænger.

Det eneste lille men, som også er nævnt tidligere, er Googles egen kameraapplikation, som i de fleste tilfælde er ekstrem langsom. Selvom man via et dobbelt-tap på powerknappen nemt kan åbne kameraet, så må man alligevel væbne sig med tålmodig, og i nogle tilfælde misse sit perfekte billede.

Google Kamera får Nexus features

Det er blevet tid til at opsummere. Til en pris på næsten 4.000 kroner for 32gb modellen, er der ikke tale om nogen billig middelklassetelefon. Skal man kigge den vej, ja så findes eksempelvis den hyppigt omtalte OnePlus X, endda til en noget lavere pris.

Derudover kan man lige nu sagtens finde andre telefoner, som kan fås til samme pris, med en del bedre specifikationer, se bare Samsung S6, der nu ligger til en mindre pris end 5X.

Man kan derfor godt undre sig, om den her telefon så overhovedet er et godt køb?

Svaret på dette spørgsmål ligger i telefonens navn. ”Nexus”.

Sammenligning: Her er forskellen på Nexus 5X og Nexus 6P

Den her telefon er til alle dem, der elsker den rene og enkle Android OS, uden for meget ”skrammel” fra de respektive telefonmagere.

Den er til dem, der gerne betaler en smule mere, med visheden om, at man med et fremtidsperspektiv får de nyeste opdateringer først og uden for meget bøvl.

Så derfor er det mere rammende og relevante spørgsmål at stille:

Er Nexus 5X et godt køb for en Nexus-fan, der kan nøjes med 5 tommer og plastik?

Ja, det kan du tro.

LG Nexus 5X, vi lander på en 5’er.

Find den bedste pris på Mobilpriser.dk

FORDELE:

Rigtig fornuftigt kamera

Effektiv og hurtig fingerscanner

Meget behagelige materiale og størrelse

Det bedste og nyeste Android før alle andre

ULEMPER:

Upraktisk med USB-C

Langsom i nogle apps som f.eks. kameraet

Middelmådigt batteri

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Topchef færdig
Luk