Liberale storspillere bakker regeringens finanspolitik op

Liberal Alliance og Cepos mener, at regeringen handler korrekt ved ikke at lytte til vismænds råd.

Liberale storspillere bakker regeringens finanspolitik op

Regeringens finanspolitik, der er under heftig intern beskydning, får nu opbakning fra uvante sider.

Regeringstoppen vil ikke smide flere offentlige kroner i omløb for at lette finanspolitikken, og det standpunkt bakkes op af Liberale Allicance og den liberale tænketank Cepos.

De økonomiske vismænd samt flere socialdemokratiske politikere har ellers appelleret til, at man løsner de økonomiske tøjler, men regeringen gør klogt i at stå fast på princippet om en stram finanspolitik, mener Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen.

- Nutidens børn og unge skal ikke have overdraget endnu mere gæld, som er stiftet af deres forældre og bedsteforældre, siger Ole Birk Olesen.

Han påpeger, at Danmark i forvejen har verdens største offentlige sektor, og at det vil være decideret uansvarligt at gøre det offentlige underskud større for at gøre den offentlige sektor endnu større.

Han får opbakning fra cheføkonom hos Cepos, Mads Lundby Hansen.

- Jeg anbefaler ikke en lempelse, hvis det skal gå til offentlig forbrug, siger Mads Lundby Hansen og tilføjer:

- Jeg vil klart advare mod vismændenes anbefalinger om at øge det offentlig forbrug. Vi har en af OECD's største offentlige sektorer, og det vil ikke øge vækstpotentialet i dansk økonomi at gøre den offentlige sektor større, siger han.

Mads Lundby Hansen slår dog samtidig fast, at der er behov for en lempeligere finanspolitik. Det skal bare ske ved skattelettelser.

- Jeg synes, det er oplagt at kigge på vin- og ølafgiften i forhold til grænsehandlen, og man kan også lette energiafgifter for virksomheder for at forbedre deres konkurrenceevne.

Regeringen bør ifølge vismændene i Det Økonomiske Råd lempe finanspolitikken næste år og i 2015 med 10-12 milliarder kroner.

Flere medlemmer af den socialdemokratiske folketingsgruppe, LO, Nordea, Dansk Byggeri, tænketanken Cevea og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vurderer, at regeringen bør følge vismændenes anbefalinger.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.