Udland

Libysk valgmodstander blev skudt og dræbt

Tyveri af en valgurne i Libyen kostede en demonstrant livet, da han kom i ildkamp med lokale valgtilhængere.

Libysk valgmodstander blev skudt og dræbt

En demonstrant er lørdag blev dræbt af skud i den østligt beliggende libyske by Ajdabiya, da han forsøgte at stjæle en valgurne fra et stemmelokale, oplyser en lokal sikkerhedsembedsmand.

Det er det første rapporterede dødsfald på Libyens første frie nationale valgdag i knap 60 år. Ajdabiya har været centrum for landets østlige beboeres protester mod valget, som de betegner som svindel. De vil også have mere autonomi i deres olierige region.

Embedsmanden siger, at demonstranten blev dræbt under en skudveksling med lokale folk, der forsøgte at undgå, at valget af en ny nationalforsamling blev ødelagt.

Samtidig brændte hundredvis af demonstranter i Benghazi stemmesedler, mens de krævede større repræsentation i det historiske landsdækkende valg.

Men det ændrer ikke ved det faktum, at der er massiv støtte i middelhavsbyen til det første frie og demokratiske valg siden 1965. Vælgerne strømmede tidligt på aftenen til strandpromenaden, hvor de vinkede med libyske flag og hyldede valget med slagord.

Tidligere på dagen kom det til konfrontation mellem 200 demonstranter på en nærliggende plads i Libyens næst største by. Her blev de først omringet af tilhængere af valget og siden af militærkøretøjer, som opløste folkemængden.

Men efter militæret var væk, vendte demonstranterne tilbage og angreb civile biler og beskadigede adskillige.

Bevæbnede mænd angreb stemmelokalet på Tulay Tala-skolen i Benghazi Jadida, hvor de stormede skolen, ødelagde stemmeurner og skød op i luften, inden de forsvandt, fortæller øjenvidner.

- Omkring 60 mænd og nogle kvinder trængte ved 13-tiden ind på skolen, hvor de ødelagde stemmeurner og stjal noget valgmateriale, siger Ahmed Saleh, der er valgtilforordnet på skolen.

- Nogle bevæbnede mænd skød op i luften. Nogle af projektilerne ramte skolebygningen og knuste vinduerne imens de råbte "Allah akbar" (Gud er stor), siger Saleh.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.