Licens til at lede

Bestyrelsesformand er noget, man uddanner sig til. Det mener Aalborg-firmaet Board Governance, som netop udstedt formandslicens til de første tre

En bestyrelse og dens formand skal måles på, hvor god den er til at skabe værdi, mener Randi Ib Lund, direktør for Board Governance.

En bestyrelse og dens formand skal måles på, hvor god den er til at skabe værdi, mener Randi Ib Lund, direktør for Board Governance.

Hvor dygtig er en bestyrelsesformand til sit arbejde? Det spørgsmål bliver normalt besvaret indirekte - nemlig ved at se på, hvor godt virksomheden klarer sig. Men nu kan man også få et mere direkte svar - nemlig ved at se på, om formanden har en licens. Det er Aalborg-virksomheden Board Governance, der som den første herhjemme er begyndt at uddanne og certificere bestyrelsesformænd. De første elever har netop bestået eksamen, og tre har erhvervet deres formandslicens. - Det er ikke hvemsomhelst, der kan bestå den eksamen. Uddannelsen er lavet i samarbejde med eksterne forskere og erhvervsfolk, og det er skrappe krav, vi stiller til deltagerne, siger Randi Ib Lund, direktør i Board Governance. - En moderne bestyrelsesformand skal ikke blot lede nogle møder og kontrollere, at formalia er i orden. Han eller hun står i spidsen for et dynamisk team-arbejde. En bestyrelse og dens formand skal måles på, hvor god den er til at skabe værdi for virksomheden, pointerer Randi Ib Lund. Governance Board er den eneste virksomhed i Skandinavien, der arbejder med certificeringer af bestyrelsesarbejde. Og netop certificering er ifølge Randi Ib Lund et vigtigt redskab til at bedømme kvaliteten af en bestyrelses arbejde, akkurat som eksempelvis en ISO-certificering kan fortælle om en virksomheds kvalitets- eller miljøarbejde. En virksomheds bestyrelses-certificering skal fornyes hvert år, mens en formandslicens skal fornyes hvert andet år. I begge tilfælde er det censorer, der er rekrutteret fra universiteter, handelshøjskoler og en række virksomheder, der står for evalueringen. En af de virksomheder, der deltager i evalueringen, er forsikringsselskabet Codan. Og det er bestemt ikke tilfældigt. - Codan tegner mange bestyrelsesansvarsforsikringer og har derfor en indlysende interesse i at kunne bedømme, hvor godt en bestyrelse arbejder. Det samme har en virksomheds kreditorer, investorer og samarbejdspartnere. Så der er al mulig grund til at certificere både bestyrelser og bestyrelsesformænd, fastslår Randi Ib Lund.