Lidegaard forventer EU-sanktioner mod Ukraine

De ansvarlige for volden på begge sider skal mærke EU's bekymring, mener den danske udenrigsminister.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) går ind til torsdagens ekstraordinære udenrigsministermøde i Bruxelles med en forventning om, at han og hans 27 EU-kolleger vil enes om at indføre sanktioner mod Ukraine.

- Tiden er inde til at sende et stærkt signal.

- Min klare anbefaling vil være, at vi nu går efter at indføre målrettede sanktioner mod de ansvarlige for den voldsomme optrapning. Nogle lande er stadig betænkelige. Men jeg tror, vi får sanktioner i dag, siger Lidegaard.

Den danske udenrigsminister understreger, at Ukraines regering har et overordnet ansvar for konflikten. Men han vil sigte mod sanktioner, der sikrer en balance, så de ikke alene rammer den ene part.

Og han mener, at det på nuværende tidspunkt vil være fornuftigt at friholde præsident Viktor Janukovitj.

- Det er udtryk for, at hvis du vil have en forhandlet løsning, så bliver du nødt til at have nogen at forhandle med.

- Vi går ind for at gå efter både at ramme folkene, der optrapper volden fra myndighedernes side, og de ekstremister der befinder sig på gaden.

- Vi mener, at vi skal kigge efter de ansvarlige i sikkerhedstjenesten, i politiet og måske også inde i nogle af ministerierne, siger Lidegaard.

Han regner med, at der vil blive tale om sanktioner, der omfatter indrejseforbud og indefrysning af de omfattede personers indeståender i europæiske banker.

Ifølge diplomatiske kilder vil ministrene torsdag ikke gå i detaljer med, hvem der faktisk skal stå på listen. De skal alene nå en politisk enighed om, hvorvidt de støtter sanktioner, og om en formulering om den kategori af folk, der i givet fald skal rammes.

De konkrete navne og den juridiske udformning af sanktionsteksten vil blive overladt til diplomater og eksperter, som forventes at holde møde senere torsdag, når ministermødet er forbi.

En kilde siger, at "hvis medlemslandene har den politiske vilje, kan det gøres meget hurtigt".

Rent formelt skal en endelig sanktionstekst - og et anneks med konkrete navne på de omfattede personer - også godkendes af ministrene. Men det er en procedure, der kan klares på skrift, uden at det er nødvendigt at holde et nyt møde.

Sanktioner træder i kraft, så snart de er offentliggjort i EU-Tidende, hvilket kan klares med dags varsel.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst