Lidegaard: Irak står over for massiv humanitær krise

Den danske udenrigsminister fordømmer militante gruppers angreb på flere irakiske byer.

Den sunnimuslimske gruppe Den Islamiske Stat Irak og Levanten, Isil, har nu taget kontrol med flere irakiske byer - og Iraks militær ser ikke ud til at kunne stille noget op mod den militante gruppe, der vil skabe en ny, muslimsk stat.

Den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), kalder situationen stærkt bekymrende og fordømmer de militantes angreb.

- Irak står igen over for en ny massiv humanitær krise. Både den irakiske regering og den kurdiske selvstyreregering har rettet appeller til FN og det internationale samfund om assistance til de internt fordrevne, siger ministeren i en pressemeddelelse.

Udenrigsministeriet anslår, at 500.000 irakere er blevet fordrevet alene fra storbyen Mosul, som kontrolleres af Isil.

Senest er den centrale irakiske by Tikrit, der var hjemby for Iraks tidligere leder Saddam Hussein, faldet til Isil onsdag.

Martin Lidegaard opfordrer Iraks premierminister, Nuri al-Maliki, til at sørge for at samle det splittede land gennem regeringsdannelsen.

- Der er grund til at gentage EU's tidligere opfordring til den irakiske premierminister al-Maliki om at arbejde for, at de igangværende forhandlinger om en ny regering efter parlamentsvalget i maj inkluderer alle væsentlige politiske kræfter, herunder de sunni-politiske grupper.

- Uden en repræsentativ regering med bred folkelig tilslutning er der ikke udsigt til, at den aktuelle voldsbølge kan brydes, siger udenrigsministeren.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.