Udland

Lidegaard og Norden går i kamp mod Ruslands propaganda

Martin Lidegaard har sammen med nordiske kolleger penge med til konkrete modtræk til Ruslands propaganda.

Russisk propaganda i de tidligere sovjetrepublikker - og i Rusland - kalder på seriøst modspil, slår udenrigsminister Martin Lidegaard (R) fast før et møde med de nordiske og baltiske kolleger i Helsingør tirsdag og onsdag.

Her vil man lytte til balterne og diskutere konkrete tiltag, så der kan etableres et reelt alternativ til den vidtrækkende russiske mediedækning, som i Europa og USA betragtes som reel propaganda.

- Det er lykkedes at nå til enighed blandt de nordiske lande om, at vi stiller to millioner kroner til rådighed til konkrete koordinerende indsatser i Baltikum, så de kan trække på dem, siger Lidegaard til Ritzau.

- Derudover har vi besluttet, at vi kan reagere hurtigt på efterspørgsel fra de enkelte baltiske lande, siger udenrigsministeren og henviser dermed til medieinitiativer.

Danmark støtter allerede en russisksproget tv-kanal, ARU TV i Estland, som sammen med en nyhedsside også henvender sig til Rusland, Hviderusland og Ukraine. Samtidig har man planer om at sende nordisk tv i Ukraine.

Det er planen, at 100 timers produktion fra DR og TV2 skal sendes i Ukraine. Præcis hvilke kanaler, der er tale om, står endnu ikke klart. Andre nordiske lande skal også levere produktioner - dokumentar og underholdning.

Rusland, som tidligere på året har oprustet massivt med en bred russisk-orienteret mediestrategi i udlandet, vil formentlig kalde det nordiske initiativ for propaganda.

- Det er alt andet end propaganda. Jeg kan garantere, at alle de lande, som mødes i dag, er optaget af, at der bliver tale om uafhængige og redaktionelle indsatser.

- Det er uafhængige medier, som vi forsøger at støtte uden på nogen måde at blande os i indholdet, siger Lidegaard.

Udenrigsministeren understreger vigtigheden af, at hele EU kommer med og støtter initiativerne. Emnet ventes også diskuteret på et EU-topmøde i juni.

Flere af tiltagene er resultat er en større hollandsk undersøgelse.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.