Udland

Lidegaard til ukrainsk kollega: Fortsæt reformkursen

Den danske udenrigsminister opfordrer Ukraine til at fortsætte reformerne trods øget pres fra Rusland.

Den øgede spænding i Ukraine som følge af nye - angiveligt russiske - troppebevægelser i den østlige del af landet var et af de helt store diskussionspunkter, da den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), mandag indledte et besøg i Ukraine.

Efter først at have delt aviser ud på Uafhængighedspladsen besøgte han sin udenrigsminister-kollega Pavlo Klimkin og dernæst premierminister Arsenij Jatsenjuk.

Begge udtrykte deres store bekymring om den tilspidsede situation, men Lidegaard opfordrer alligevel til at fortsætte kursen, der skal bringe landet tættere på Europa.

- Vi har diskuteret den meget spændte situation, der er lige nu, og behovet for at gøre det meget klart overfor Rusland, at det ikke er en vej at gå, siger Lidegaard med henvisning til den militære tilstedeværelse i Østukraine, som angiveligt er russisk.

- Men vi har også slået fast, at det er vigtigt at fortsætte reformerne for at skabe en økonomisk udvikling, som er helt afgørende for alle dele af landet, siger Lidegaard.

Han er indstillet på at øge samarbejdet med Ukraine, og under mødet med Klimkin blev der blandt andet underskrevet en aftale om lettere visa-adgang mellem indbyggerne i de to lande.

- Det er vigtigt at give dem et lys for enden af tunnelen. Jeg er her også for at se, hvad der vil kunne blive næste skridt, som vil kunne hjælpe Ukraine, siger Lidegaard efter mødet, der blev forlænget og derfor varede over en time.

Han mener ikke, at Ukraine er tæt på at blive medlem af EU, men han ser for sig, at landet bliver tættere knyttet til EU via en aftale, som den man kender fra Island og Norge.

På mødet takkede Klimkin Danmark for altid at have været en stærk støtte for Ukraine i forhold til Nato og EU.

Især i EU har Danmark været hurtig til at fordømme Ruslands ageren i krisen.

- På mødet i dag har vi diskuteret, hvordan Danmark kan støtte Ukraine i forhold til associeringsaftalen med EU, siger Klimkin.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.