Lille fugl - stor sang

Nattegale flokkes i bynære naturområder

AALBORG:Selvom mange formentlig forbinder nattergalen med dybe skove og vidtstrakte naturområder, kan man netop nu opleve den berømte sanger tæt på Aalborgs centrum. Ifølge naturvejleder Esben Buch har flere nattergale nemlig slået sig ned i nærheden af parkeringspladsen og infohuset i Øster Ådal, og derfor opfordrer han interesserede til at kigge forbi. - Nattergalen synger i princippet både dag og nat. Men det er normalt sværere at høre dem om dagen, fordi sangen blandes med andre fuglestemmer, forklarer han. Ifølge Esben Buch er det bedste tidspunkt derfor mellem 21.30 og 24.00, for der er nattergalen nærmest alene på scenen. - Det er en helt fantastisk oplevelse, understreger han. - Nattergalens sang har en utrolig intensitet, og derfor kan man også høre den vidt omkring - især hvis det er lidt vindstille og fugtigt i luften, tilføjer han. Nattergalene i Øster Ådal er formentlig hanner. Lige nu synger de nemlig for at tiltrække hunner, og når det lykkes bliver sangen endnu højere. Men midt i juli er det slut. For så får nattergalene unger, og så synger de kun en lille smule, inden de flyver videre til Østafrika i august. - Jeg tror, de vil lære ungerne lidt nordjysk, inden de stikker af igen, siger Esben Buch. - Der er i hvert fald en vis forskel på sangen afhængigt af, hvor fuglene kommer fra, forklarer han. Nattergale er ikke nemme at få øje på, men Esben Buch er alligevel sikker på, at der flere i Øster Ådal. - I løbet af de sidste ti år, er der blevet flere og flere nattergale heroppe, siger han. - I gamle dage sagde man ellers, at de ikke kunne trives i Nordjylland. Men i dag findes de heldigvis flere steder - blandt andet fordi man ikke længere har kreaturer til at græsse så mange steder som tidligere, forklarer han. Når kørene er væk forvandles mange marker til krat, og ifølge Esben Buch er nattergale især glade for pilekrat og andre bevoksninger, hvor det er let at fange insekter. - Det kan man blandt andet se i Store Vildmose, hvor der er en stor bestand. Men jeg tror også, at de lever forholdsvis tæt i her Øster Ådal, siger han.