Lille Vildmose høster stor hæder

Naturområde internationalt hædret for at opsuge CO2

Arkivfoto: Henrik Bo

Arkivfoto: Henrik Bo

STORVORDE:Højmosen Lille Vildmose er det første naturområde i verden, der er blevet udpeget af Ramsar-konventionen til internationalt beskyttet natur, fordi den kan opsuge kulstof og dermed fjerne CO2 fra atmosfæren. Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

- Ingen naturområder er tidligere blevet udpeget som internationalt bevaringsværdige ud fra deres evne til at lagre CO2, siger miljøminister Ida Auken, og fortsætter:

- Der er ingen tvivl om Lille Vildmoses store naturmæssige værdi, men jeg synes, at det er utroligt positivt, at Ramsar-konventionen nu klart signalerer, at der er grund til at beskytte klimavenlige naturtyper.

14.000 tons CO2 om året

Lille Vildmose er en højmose, der år efter år opbygger nye lag af mos, som bliver til tørv. Denne tørv binder tonsvis af kulstof, som den får ved at optage CO2 fra luften.

Beregninger viser, at genopretningen af Lille Vildmose vil reducere udledningen af CO2 med 14.000 tons om året. Imens mosen blev nedbrudt, udledte den 5.000 tons. Den udledning fjernes nu og erstattes af mosser, som opsuger 9.000 tons CO2.

Mosen restaureres

Lille Vildmose er den største aktive højmose i Nordvesteuropa og udgør mere end halvdelen af det fredede areal af højmose i Danmark.

For at forbedre naturen i området, er Aage V. Jensen Natur Fond, Aalborg Kommune, og Naturstyrelsen i gang med at gennemføre et omfattende restaureringsprojekt til i alt 40 mio. kroner.

Ramsar-konventionen blev underskrevet i 1971 og er en af verdens mest omfattende naturbeskyttelseskonventioner med underskrifter fra 167 lande.

Formålet med konventionen er at beskytte vådområder overalt på kloden, og konventionen omfatter indtil videre mere end 2.100 vådområder af international betydning.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.