Lisbet Palme - enke efter Olof Palme - er død 87 år

Lisbet Palme stod ved siden af sin mand, da han blev skudt i 1986. Hun spillede hovedrollen i retsopgøret.

Lisbet Palme var uddannet psykolog og trænet i observation. To gange udpegede hun sin mands drabsmand, som dog gik fri. Foto: TT News Agency/Reuters

Lisbet Palme var uddannet psykolog og trænet i observation. To gange udpegede hun sin mands drabsmand, som dog gik fri. Foto: TT News Agency/Reuters

Lisbet Palme, enke efter Sveriges tidligere statsminister Olof Palme, er død på grund af sygdom, skriver nyhedsbureauet TT.

Hun var gift med Olof Palme fra 1956 frem til hans død den 28. februar 1986.

Lisbet Palme stod ved siden af sin mand, da han blev skudt efter en biograftur i det centrale Stockholm. Hun blev selv lettere såret af skud, før drabsmanden løb fra gerningsstedet.

I en skriftlig udtalelse, som TT har modtaget, udtrykker Sveriges statsminister, Stefan Löfven, sorg over tabet af Lisbet Palme.

Især på grund af hendes store indsats for børns rettigheder ved blandt andet at sikre, at FN's konvention om barnets rettigheder blev vedtaget i 1989, lyder det.

- Det er med stor sorg, at jeg har taget imod beskeden om Lisbet Palmes bortgang.

- At værne om barnets ret er stadig en politisk opgave. Jeg føler, at den bedste måde at ære Lisbet Palmes minde på er at fortsætte arbejdet med den størst mulige kraft, siger Löfven.

Også den svenske udenrigsminister, Margot Wallström (S), beklager Lisbet Palmes død.

- Fine, kloge Lisbet Palme er gået bort. Hvil i fred, skriver hun på det sociale medie Twitter.

Lisbet Palme var uddannet psykolog og trænet i observation, og to gange udpegede hun Christer Pettersson som manden, der skød og dræbte hendes mand.

Byretten dømte Pettersson til livsvarigt fængsel, men i appelsagen tre måneder senere troede landsretten ikke på Palmes vidnesbyrd.

Den svenske højesteret afviste i 1986 en appel fra anklagemyndigheden om at gennemføre en ny retssag mod Pettersson. Beviserne var for svage, lød begrundelsen.

I et sjældent interview med Sveriges Radio i 2011 fastholdt Lisbet Palme, at det var den småkriminelle og alkoholiserede Christer Pettersson, der rettede pistolen mod parret.

I interviewet med Sveriges Radio åbnede Lisbet Palme ligeledes op omkring sorgen efter drabet på Olof Palme.

- Jeg tænker på ham hver dag. Sorg er noget, som påvirker et menneske meget stærkt. Den er nærværende på en anden måde i dag end dengang.

- Men den er der, fordi Olof ikke findes i livet længere, sagde hun til Sveriges Radio.

Christer Pettersson døde i 2004. Drabet er fortsat uopklaret.

/ritzau/TT

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.