Gylden hemmelighed : 147 år gammelt brev fundet inde i kugle på kirkespir

6
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Den forgyldte kugle, hanen og det store kors sidder normalt og funkler i sollyset i toppen af Thisted kirkes spir 45 meter oppe. Men netop nu er den 138 år gamle kugle, vejrhanen og korset nede for at få sin oprindelige gyldne glød tilbage.

Under arbejdet med at lægge 23,5 karats bladguld på hele spir-sættet, blev kuglen åbnet. Inden i kugle lå en ”hemmelighed” - en besked fra 1883. Det er en fortælling om det arbejde, der blev lavet på spiret og navne de personer, der var involveret.

Siden dengang er der lagt et nyt brev inden i kuglen, hver gang den har været nede for forgyldning - sidst var i 1993.

Arbejdet med igen at lægge bladguld på kugle, vejrhane og kors er atter lagt i hænderne på tidligere malermester og skiltemaler Thomas Munk. Han udførte også arbejdet sidste gang - det var i 1993.

- Guld er uforgængeligt - næsten. Men vejr og vind sliber den 1/1000 mm tynde guldbelægning af, siger Thomas Munk.

Han er en af dem, der stadig kan det flere tusind år gamle håndværk at forgylde med det ultratynde bladguld.

- Jeg er da faglig stolt - men også ydmyg over at få lov til igen at forgylde kuglen, hanen og korset i toppen af Thisted Kirkes tårn. Især denne gang, hvor jeg har haft hjælp af Jens Peter Knudsen, medlem af menighedsrådet i Thisted Kirke.

Mindst 20 år

Han udfører stadig særlige maler- og udsmykningsopgaver - blandt andet forgyldninger i kirker i Thy. Han maler også på et stort billede i Thisted Bryghus´ nye tappehal af den porterdrikkende gentlemand.

Til forgyldningen af udstyret i spiret er der brugt en ugens arbejde på at får lagt fem kvadratmeter bladguld på kuglen, vejrhanen og korset.

- Nu kommer der til at gå mindst 20 år, før der skal ny bladguld på, fortæller Thomas Munk.

Og selvfølgelig skal der en lægges en historie fra 2021 ind i den gyldne kugle. Den historie skriver Svend Sørensen fra Thisted Museum. Og Thomas Munk kan da godt afsløre, at den kommer til at handle om 2021 og en tid præget af corona. Men også om Cold Hawaii, nye indkøbsmuligheder i Thisted, kultur, kunst og natur, øl-troldmanden og naturligvis om arbejdet med forgyldningen anno 2021.

Venter på vejret

Forgyldningen af de kirkelige symboler i toppen af kirketårnets spir og nødvendigt vedligehold vil koste 40.000,-. Penge som er doneret af Thisted Håndværkerforening. Her hedder næstformanden i øvrigt Thomas Munk.

Den smukt forgyldte kugle, vejrhanen og korets kommer tilbage på plads, så snart vejret tillader at en kran kan sende folk til højderne over Thisteds kirke. Indtil da er de kulturværdifuldeting opbevaret et sikkert sted.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.