Lobbyliste på Borgen får høvl fra alle sider

Slapt og skuffende. Sådan lyder kritikken af nyt lobbyregister på Christiansborg, som kaldes falsk åbenhed.

Lobbyliste på Borgen får høvl fra alle sider

Et nyt register over lobbyister på Christiansborg skal skabe åbenhed om, hvordan virksomheder og organisationer påvirker de politiske beslutninger.

Men selvom registret har været flere år undervejs, møder det hård kritik fra politikere, eksperter og branchen selv, skriver Jyllands-Posten.

Erhvervsordfører Benny Engelbrecht (S) fører an:

- Jeg er skuffet på borgernes vegne, for det her er ren pseudo-åbenhed, siger han til avisen.

Han støttes af førende eksperter på området.

- Jeg mener simpelthen ikke, at man bliver klogere. Det er næppe skadeligt, men det er heller ikke gavnligt, siger professor ved Institut for Statskundskab i Aarhus Peter Munk Christiansen.

Kritikken har udspring i, at folketingsmedlemmerne kun opfordres til frivilligt at registrere "kontakt af mere omfattende karakter med organisationer, virksomheder med videre".

Til sammenligning er registrering i USA obligatorisk, og i EU omfatter registret væsentligt flere oplysninger om lobbyisterne, end den danske model lægger op til.

På Christiansborg er Venstre direkte imod registret. Det er Folketingets Præsidium, der har lavet registret, foreløbigt som et forsøg.

- De, der siger, at det er tvivlsomt, hvor meget vi kan få ud af det, har en pointe, siger Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.