Detailhandel

- Løbet kørt for privatejet kæde

Tor­ben Poul­sen: - Med en ka­pi­tal­fond i ryg­gen vil Ma­tas langt bed­re end hid­til være i stand til at ud­vik­le sig. 
Ar­kiv­fo­to: Mar­tin Dam­gård

Tor­ben Poul­sen: - Med en ka­pi­tal­fond i ryg­gen vil Ma­tas langt bed­re end hid­til være i stand til at ud­vik­le sig. Ar­kiv­fo­to: Mar­tin Dam­gård

NORDJYLLAND:I weekenden lagde kapitalfonden CVC Capital Partners 5,2 milliard kroner på bordet for den samlede Matas-kæde. Som fortalt på forsiden får fonden formentlig lov til at beholde en del af pengene, men i Brovst har Matas-indehaver Torben Poulsen en positiv indstilling til det nye ejerskab. - Løbet er kørt for en privatejet butikskæde som Matas, siger Torben Poulsen og peger på to årsager til, at det er tilfældet. Den første er, at de enkelte Matas-forretninger efterhånden er blevet så dyre, at unge mennesker økonomisk ikke er i stand til at finansiere købet. - Med inventar, goodwill, varelager og alt det andet, som en Matas-butik rummer, løber det hurtigt op i fire-fem millioner kroner for en af de mindre butikker, og derfor har det været svært for unge, friske kræfter at få fodfæste i kæden, siger han. Flere butikker Resultatet har været, at nogle af de eksisterende butiksejere har investeret i mere end en forretning. Torben Poulsen ejer eksempelvis de to Matas-butikker i henholdsvis Brovst og Fjerritslev. Andre har endnu flere. Således driver Kurt Kejser Nielsen i Hobro ikke færre end 13 af kædens 292 butikker. Som den anden årsag til det kørte løb nævner Torben Poulsen globaliseringens pres. - De internationale kæder skærper konstant konkurrencen. Vi kan jo se, hvordan det vælter ind med nye butikskæder, og derfor er det nødvendigt med et solidt rygstød. Med en kapitalfond i ryggen vil Matas langt bedre end hidtil være i stand til at udvikle sig, så kæden også i fremtiden kan stå sig i konkurrencen og fastholde sin stærke position, siger Torben Poulsen. Fra uventet kant Ifølge Bruno Christensen, direktør for Retail-Institute Scandinavia, kan den kommende konkurrence meget vel komme fra uventet kant, nemlig fra nogle af de Matas-indehavere, der vælger en anden løsning end et salg til kapitalfonden CVC. - Og måske vil vi se faldende opbakning til et salg til CVC fra den gruppe, der i første omgang stemte for. - De har jo ikke bundet sig til noget, og reaktioner fra kunderne kan gøre dem svage i koderne inden den endelige beslutning, konstaterer han. Samtidig er han sikker på, at andre finansielle investorer står klar i kulissen til at hjælpe til med det økonomiske rygstød. - Både norske og svenske købere havde meldt sig på banen, men de fik ikke lov til at give et bud. De står klar til at udnytte den nuværende situation, siger Bruno Christensen.