Løbsk vindmølle på Mors er stoppet med raketter og reb

To raketter skulle affyres mod vingerne med reb, før vindmøllen blev bragt til standsning. Afspærring ophæves.

MORSØ:Det er sidst på eftermiddagen mandag lykkedes at få stoppet en vindmølle, der siden søndag aften har skabt problemer på Mors i Limfjorden.

Det oplyser Midt- og Vestjyllands Politi.

Søndag aften løb en ældre vindmølle løbsk nordvest for krydset mellem Harrehøjvej og Vindsundsvej. Det førte til, at der blev spærret for færdsel i området, af frygt for at vingerne ville blæse af.

Mange timer senere er vindmøllen blevet stoppet. Det er sket, ved at der blev affyret raketter med kraftige liner op mod vingerne.

Kystredningen fra Thyborøn bistod politiet ved den særprægede opgave.

Kystredningen havde - foruden tov eller liner - fem raketter og dermed fem forsøg til at stoppe vindmøllen. Efter to raketter blev den bremset, oplyser Midt- og Vestjyllands Politi.

- Kystredningen fra Thyborøn var leveringsdygtig i de liner, der skulle skydes op, og derefter tog planen fart i samarbejde med de teknikere, der har været ved møllen i løbet af dagen, fortæller indsatsleder Kent Hansen.

Der er tale om en vindmølle på 175 kilowatt af mærket DWP. Vindmøllen er opstillet i 1986. Den er omkring 30 meter høj.

Politiet kan mandag endnu ikke sige, hvad der var årsag til, at vindmøllen løb løbsk. Det skal teknikere undersøge.

Men det er før set, at bremsesystemerne på en vindmølle har svigtet, hvorefter vingerne fortsætter med at snurre rundt.

Indsatsleder Kent Hansen forklarer, at det af sikkerhedsmæssige grunde var vigtigt at få standset vindmøllen.

- Der har tidligere været vindmøller på Mors, som er gået i stykker, og som har kastet dele af vindmøllerne forholdsvist langt.

- Den pågældende vindmølle ligger et par hundrede meter fra en af de mest befærdede veje på Mors, så den skulle stoppes af hensyn til borgernes sikkerhed, siger Kent Hansen.

I 2015 blev en lignende mølle fjernet fra samme sted på grund af problemer med bremsesystemerne. Dengang endte det med, at toppen af vindmøllen blev revet løs og faldt ned. Ingen kom til skade.

Politiets arbejde er mandag aften afsluttet på stedet. Herefter skal teknikere, der er tilknyttet vindmøllens ejer, undersøge, hvad der fik vindmøllen til at løbe løbsk, og om den kan repareres.

Der er åbnet igen for trafik i området.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.