Lokalpolitik

Løftet pegefinger over for ledere PÅBUD: Budget 2006 skal overholdes, lyder kravet fra socialforvaltningen - konsekvensen er uklar

Ordvalget i brevet til lederne i kommunens social- og sundhedsforvaltning vækker undren hos pædagogernes fagforening, BUPL, der også organiserer ledere i bl.a. børnehaver.

Ordvalget i brevet til lederne i kommunens social- og sundhedsforvaltning vækker undren hos pædagogernes fagforening, BUPL, der også organiserer ledere i bl.a. børnehaver.

AALBORG:- Hold igen med udgifterne. Det er et tjenstligt påbud. Sådan lyder budskabet fra Aalborg Kommunes social- og sundhedsforvaltning til alle ledere i et brev fra socialdirektør Preben Buchholt. Baggrunden er den økonomiske aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening, der pålægger kommunerne ikke at bruge flere penge i 2006 end i 2005. Pædagogernes fagforbund BUPL er bekymret over, hvad der helt konkret menes med brevet. Herunder hvad betydningen er af et ”tjenstligt påbud”. Voldsom formulering - Jeg synes, at det er voldsomt at skrive ud til lederne på den måde, og jeg kan godt forstå, hvis der er nogen ledere, som bliver bekymret. Derfor vil BUPL kræve at et møde med socialdirektøren for at få ham til at forklare, hvad der helt nøjagtig menes med sådan et påbud, og hvilke konsekvenser, det kan få for den enkelte, hvis budgettet i en institution pludselig skrider, siger Birgit Elgaard, formand for BUPL Nordjylland. I brevet til lederne står der, at det tjenstlige påbud betyder, ”at der på dit ansvarsområde kun afholdes udgifter, som er strengt nødvendige for den daglige drift i resten af 2006”. - Vi går ikke ind og tager penge fra de enkelte institutioner, men vi opfordrer dem til at holde igen på alle de udgifter, hvor det kan lade sig gøre. Det kan for eksempel være indkøb af en ny computer eller forbedringer på legepladsen, siger socialdirektør Preben Buchholt, som synes, at brevet holder en ordentlig tone. Han tilføjer, at udtrykket ”tjenstligt påbud” er et gammeldags begreb, og det er heller ikke en vanlig måde at henvende sig til lederne på. - Men det er også usædvanligt, at vi midt i et budgetår får at vide, at vi ikke må have en større vækst i år, end vi havde sidste år, lyder det fra Preben Buchholt med henvisning til regeringens justering af økonomiaftalen med kommunerne tidligere i år. Ifølge socialdirektøren ser forvaltningen på det samlede resultat. - Vi har eksempelvis 140 daginstitutioner i Aalborg Kommune, og der kan være nogen, som pludselig løber ind i uforudsete udgifter. Det må vi så se på. Men det er mange bække små, som tilsammen skal holde igen. Ellers risikerer vi, at der venter Aalborg Kommune en sanktion. Hvis vi for eksempel får en bøde eller bliver trukket i bloktilskud næste år, skal vi jo bare ud og foretage besparelser, lyder advarslen fra Preben Buchholt. Kræver forsikring BUPL-formand Birgit Elgaard føler dog ingen tryghed, før hun har hørt fra socialdirektørens egen mund, at der ikke er lagt op til konsekvenser for den enkelte leder, hvis økonomien alligevel slår sprækker. - Det er min fornemmelse, at der kan være stor forskel på, hvad man opfatter som strengt nødvendige udgifter, hvis man sidder som leder i en børnehave, og hvis man er socialdirektør. Vi kan for eksempel ikke acceptere, hvis der lægges op til at holde igen på udgifter til de pædagogiske aktiviteter som for eksempel ture ud af huset.