Løkke flyttede penge fra lomme til lomme

Venstres har stor erfaring med at hive penge op af den ene lomme og lade dem gå ned i den anden.

Løkke flyttede penge fra lomme til lomme

Venstre møder søndag igen op til forhandlinger med finansminister Bjarne Corydon (S) om regeringens udspil til en skattereform.

V-formand Lars Løkke Rasmussen er ellers ikke meget for at gå med i en reform, der - som han har sagt - flytter penge fra den ene lomme til den anden.

Cheføkonom i den borgerlig-liberale tænketank Cepos, Mads Lundby Hansen, siger, at den øvelse ellers ikke er ukendt for Lars Løkke Rasmussen.

- Det var lige præcis hvad Løkke selv gjorde i VK-regeringen. Det skete ved skattereformen fra 2009, Forårspakke 2.0. Skatten på arbejde blev lettet, men rigtig mange skatter og afgifter blev sat i vejret.

- Rentefradraget blev sænket fra 33 til 25 procent, vi fik blandt andet multimedieskatten, som siden blev droppet, iværksætterskatten, som nu skal fjernes og højere grønne afgifter. Det var en større skatteomlægning, siger Mads Lundby Hansen.

Cheføkonomen peger dog på, at V-formanden har lært af erfaringen.

- Vi har verdens højeste skattetryk, og det er svært at omlægge og lade nogle skatter stige, mens andre sænkes. Den eneste skat, der i realiteten kan hæves, er boligskatten, men bare ikke på nuværende tidspunkt, siger han.

Grunden til at Venstre dukker op til forhandlingerne med finansministeren, er ifølge Mads Lundby Hansen, at der er otte milliarder, som regeringen ikke selv har sat i spil endnu.

- Med besparelser på budgettet og forsvaret samt skattereformens udspil, er der 17 milliarder. Regeringen vil lade de offentlige udgifter stige fra 0,6 til 0,8 procent årligt.

- Det koster ni milliarder. Derfor er der otte milliarder i et stort råderum, som regeringen ikke selv har bragt i spil, siger Mads Lundby Hansen.

Er det det finansministeren har i posen til Venstre?

- Det tror jeg faktisk, fordi signalerne fra Venstre er, at de skal have en signifikant skattelettelser, svarer Mads Lundby Hansen.

/ritzau/