Løkke forsikrer at han vil lytte til EU om landbrugspakken

Statsministeren afviser ikke, at landbrugspakken må justeres for at undgå konflikter med EU om vandmiljøet.

Henning Bagger Foto: Scanpix/Henning Bagger

Henning Bagger Foto: Scanpix/Henning Bagger

Det står hen i det uvisse, om EU har advaret regeringen om den omstridte landbrugspakkes konsekvenser for vandmiljøet.

Tirsdag besvarede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) spørgsmål fra Folketinget ved den såkaldte spørgetime.

Her stillede blandt andre Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen spørgsmål om, hvorvidt landbrugspakken lever op til EU's miljøkrav:

- Har statsministeren eller regeringen på noget tidspunkt i forløbet modtaget advarsler fra sit embedsværk eller fra underordnede styrelser om, at landbrugspakken kunne bringe os i konflikt med EU's direktiver?

Og dertil svarede Lars Løkke Rasmussen:

- Regeringen er fuldt opmærksom på, at der også er en EU-retlig vinkel på implementeringen af den her pakke. Og der forestår i den forbindelse jo også en dialog med EU-systemet om det. Det er der direkte taget højde for i aftaleteksten.

- Derfor ville det heller ikke være underligt, hvis ministeren har haft en dialog med sit embedsværk omkring sammenhængen mellem regeringens politik og EU-retten.

Men svaret var ikke tilfredsstillende for Johanne Schmidt-Nielsen, hvorefter statsministeren understregede, at regeringen til stadighed er i dialog med EU.

- Jeg må sige, at jeg for så vidt ikke forstår spørgsmålet. Allerede fordi, at det jo klart fremgår af aftalen, at man er fuldt opmærksom på, at det, der lægges op til at vedtage, beror på en efterfølgende dialog med EU.

- Det fremgår jo klart. Der er ikke brug for nogen advarsler, sagde han.

Landbrugspakken blev vedtaget torsdag af regeringen og de borgerlige partier og tillader landmænd at give deres afgrøder mere gødning.

Ifølge de hidtil gældende regler har landmændene ifølge Miljø- og Fødevareministeriet skullet give deres afgrøder omkring 20 procent mindre kvælstof, end de har behov for, hvis de skal vokse optimalt. Det bliver der nu lavet om på.

Og det er det, kritikere frygter vil gå ud over vandmiljøet.

Ved tirsdagens spørgetime spurgte SF's formand Pia Olsen Dyhr, om regeringen vil ændre ved landbrugspakken for at undgå at komme i konflikt med EU's vandrammedirektiv. Statsministerens svar til det var:

- Jeg har forholdt mig til, hvad vi gik til valg på. Hvad vi lovede danskerne, sagde han og henviste til den såkaldte 16-punkts plan for landbruget.

- Derfor er jeg tilfreds med, at vi har gennemført den her politik. Betyder det så, at der er nul flere udfordringer? Det gør det rimeligvis ikke.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.