Løkke: Hvidvask og svindel ødelægger tilliden

Statsministeren advarer i tale om, at sager om hvidvask og svindel er gift for ethvert samfund.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holdt åbningstalen på en antikorruptionskonference i København. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holdt åbningstalen på en antikorruptionskonference i København. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) erkender på den antikorruptionskonference, der indledes i København mandag, at der fortsat er noget at arbejde med i Danmark på dette område.

Det sker, efter en periode hvor sagen om hvidvask i Danske Banks estiske afdeling og sagen om svindel for mere end 100 millioner kroner i Socialstyrelsen har fyldt medierne.

- Intet land i verden er fri for korruption, og lad os bare være ærlige. Danmark har også plads til forbedring.

- I løbet af de seneste par måneder har vi været vidne til skammelige eksempler på hvidvask og det, der ser ud til at være bedrageri med offentlige midler, siger han i talen.

Og Løkke understreger, hvor ødelæggende disse sager kan være for tilliden til samfundet.

- Vi er ikke vant til at støde på disse problemer. Det er derfor, at vi bliver chokerede, når de opstår.

- Men mest af alt er vi forargede. Fordi bedrageri og hvidvask underminerer et af de vigtigste fundamenter i vores samfund: Vores tillid til institutioner, virksomheder og hinanden, siger han.

Statsministeren mener, at det ikke nytter noget at hævde, at man er fejlfri.

I stedet er vejen frem at erkende udfordringerne og insistere på åbenhed og gennemsigtighed.

Formanden for Transparency International Danmark, Natascha Linn Felix, mener dog, at det er svært at få øje på ambitionerne i planen.

- Vi har fået kritik både fra OECD og Group of Nations Against Corruption for ikke at leve op til vores internationale forpligtelser, siger formanden.

- De anbefalinger, der er fulgt med den kritik, adresseres ikke i handlingsplanen, siger hun.

Overordnet er det dog positivt, at man for første gang nogensinde har formuleret en samlet dansk plan for korruptionsindsatsen, mener hun.

- Man skal kravle, før man kan gå. Med den her plan er vi kommet op på alle fire. Og de initiativer, der bliver remset op, er selvfølgelig gode, siger Natascha Linn Felix.

IACC-konferencen har 1200 deltagere og arrangeres i samarbejde med antikorruptionsbevægelsen Transparency International.

46 ministre fra hele verden har blandt andet meldt deres ankomst. 26 lande deltager i det såkaldte højniveausegment, herunder USA, Kina, Storbritannien, Tyskland og Frankrig.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.