Løkke: Kontrol ved den tyske grænse kan blive nødvendig

Det kan blive nødvendigt at indføre kontrol ved den dansk-tyske grænse, siger statsministeren i nytårstalen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gør det i sin nytårstale helt klart, at det kan blive nødvendigt at indføre grænsekontrol ved grænsen til Tyskland, når Sverige fra på mandag skærper kontrollen ved sin grænse til Danmark.

- Sverige vil skærpe kontrollen ved grænsen til Danmark. Det sker meget snart. For første gang siden 1950’erne skal man nu have id-kort for at krydse Øresund, siger statsministeren.

- Det viser, hvad der er på spil. Og det kan skabe en situation, hvor vi må indføre grænsekontrol til Tyskland, hvis vi vurderer, at det er bedst for Danmark, lyder det.

- For vi vil ikke igen se migranter og asylansøgere på vores motorveje. Vi vil sikre ro. Vi vil sikre orden.

Løkke understreger, at de endelige svar på migrations- og flygtningekrisen skal findes internationalt.

- Det bidrager vi til. Men vi må også handle selv, siger statsministeren.

Løkke har tidligere sagt, at regeringen holder et skarpt øje med, om der kommer flere asylansøgere i Danmark, når Sverige fra på mandag kræver, at rejsende skal fremvise billedlegitimation for at krydse sundet med tog, bus eller færge.

Folketinget har allerede vedtaget en lov, der gør det muligt at pålægge tog- og busselskaber at kontrollere passagerernes papirer, sådan som Sverige har gjort, hvis regeringen skulle beslutte at iværksætte grænsekontrol.

Men statsministeren har tidligere udtalt sig kritisk om den svenske grænsekontrol.

- Det er en meget ulykkelig situation. Det er der grund til at beklage. Vi har brugt milliarder af kroner på at bygge infrastrukturen op i Øresundsregionen, sagde statsministeren i midten af december.

- Det betyder, at man vil forhindre folk i at komme til Sverige for at søge asyl. Det er en alvorlig situation, sagde han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.