Løkke lover Cameron hjælp til at beskytte velfærdsmodel

Danmark og Storbritannien skal samarbejde om forslag til at beskytte EU-landes velfærdsmodeller, siger Løkke.

Statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) korte besked til David Cameron foran kaminen i Downing Street 10 fremkalder et tilfreds smil hos den britiske premierminister.

- Vi skal forsøge at finde en balance, så EU ikke bliver en social union, siger Lars Løkke Rasmussen.

Sød og velkendt musik i Camerons øre - og en frase, han selv har brugt. Dermed var tonen mellem de to regeringschefer slået an for frugtbar drøftelse om såkaldt velfærdsturisme, og i særdeleshed om hvordan den kan tæmmes.

- Jeg har sagt til Cameron i dag, at jeg meget gerne vil arbejde tæt sammen med Storbritannien om forslag og idéer, der kan skabe mere fairness og bedre balance, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Jeg mener, at medlemslandene skal have mulighed for i nogen grad at beskytte deres egen velfærdsmodel. Det handler ikke om at være for eller imod den frie bevægelighed, men om at finde den rette balance.

Statsministeren slog samtidig fast i sin indledende bemærkning til Cameron, at han fuldt ud støtter EU's grundprincip om arbejdskraftens frie bevægelighed. Han ser ingen realisme i en traktatændring.

- Jeg tror ikke, at det er realistisk med en traktatændring nu og her, og David Cameron ved også, at det er sådan, vi ser på det.

- Det vil være alt for risikabelt, da det skal ratificeres i 28 forskellige lande, og det skal igennem Europaparlamentet. Så det vil have meget lange udsigter, siger Løkke.

I stedet skal Danmark og Storbritannien, mener Løkke, gribe chancen i forbindelse med den britiske folkeafstemning om EU og få sikret ændringer af EU-forordningen om arbejdskraftens frie bevægelighed.

Den danske regering har allerede stillet forslag, og den arbejder på flere.

- Det kunne være ved at sige, at spørgsmålet om børnepenge er et nationalt anliggende. Det må være de lande, hvor man bor, der har ansvaret i den sag, siger Løkke.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst