Løkke: Ny hjælp til kriseramte landmænd er ikke nok

Hvis man ikke ændrer landmændenes rammevilkår, vil en ny investeringsfond ikke hjælpe, siger Venstres formand.

En investeringsfond på to milliarder kroner kan ikke stå alene, når det gælder hjælp til kriseramte landmænd.

Det siger Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, efter at regeringen har aftalt en ny finansieringsfond med Finansrådet, Realkreditrådet og Landbrug & Fødevarer.

Fonden hedder Dansk Landbrugskapital. Den får en egenkapital på to milliarder kroner og skabes i samarbejde med private som for eksempel pensionskasser for at hjælpe den del af dansk landbrug, som stadig har store finansielle problemer.

- Jeg hilser det velkommen, at der nu tages initiativ, men det kan ikke stå alene. Hvis vi ikke hurtigt giver dansk landbrug nogle vilkår, som de udenlandske konkurrenter har, så hjælper en sådan finansiering ikke, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han mener, at krisen i dansk landbrug stikker dybere end de finansieringsproblemer, som den nye fond vil forøge at afhjælpe.

- Dette initiativ fra regeringen forbliver virkningsløst på den lange bane, hvis ikke man ret hurtigt sørger for nogle ordentlige rammevilkår. Det vil regeringen ikke, siger Lars Løkke Rasmussen.

Hvis han vinder valget, vil Venstre og blå blok gennemføre en plan med 16 punkter, som skal forbedre landbrugets vilkår.

Blandt de centrale punkter i planen er, at landmændene skal have mulighed for at gøde mere på markerne for på den måde at øge produktionen. Derfor ønsker partierne en udfasning af "de vidtgående danske særregler for gødning".

Også vilkårene for svineproducenterne skal forbedres. De skal have lov til at have lige så mange dyr per hektar, som EU tillader. Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har tidligere kaldt forslagene et anslag mod miljøet, fødevaresikkerheden og dyrevelfærden.

- Gennemfører vi den pakke med 16 punkter, er det også et signal til alle om, at vi for alvor tror på dansk landbrugs fremtid, og det er et signal til de finansielle institutter om, at man godt kan investere på almindelige vilkår i dansk landbrug, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.