Løkke opfordrer til forhandling om 2025-plan

Partierne bør møde op og forhandle for at aflevere et stærkere Danmark til næste generation, siger Løkke.

Ritzau
Folketingets åbning Foto: Scanpix/Liselotte Sabroe
4. oktober 2016 12:33 - Opdateret 4. oktober 2016 12:33

Kom nu til forhandlingsbordet. Og vær med til at træffe beslutninger til gavn for de kommende generationer af danskere.

Sådan lyder opfordringen fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der tirsdag holdt åbningstale i Folketinget.

Dermed fastslår statsministeren samtidig, at han ikke vil udskrive valg. Nu skal der forhandles i Finansministeriet trods de skarpe meldinger om topskat og valg fra Liberal Alliance og Dansk Folkeparti:

- Vi kan være uenige om, hvad der helt konkret skal til undervejs. Selvfølgelig kan vi det. Det er derfor, vi er medlemmer af forskellige partier. Og hvis nogen har bedre forslag end regeringen, så lytter jeg, siger Løkke.

- Men ikke at sætte sig nye mål. At sige nej til fremgang og udvikling. Her står jeg af. Det bryder med en lang tradition i vores folkestyre.

- En tradition, hvor vi plejer at være enige om de store, langsigtede udfordringer, siger Lars Løkke Rasmussen.

I talen fastslår statsministeren, at Danmark har et "et stærkt grundlag at bygge på".

- Det forpligter. Det er nu, vi rettidigt kan gennemføre små forandringer. Og opnå store forbedringer, siger Løkke og tilføjer:

- Vi skal aflevere et Danmark til næste generation, der er stærkere, end det vi selv overtog. Det er kernen i regeringens helhedsplan, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han advarer danskerne - og politikerne - mod at tro, at det er en naturlov, at Danmark er blandt verdens rigeste lande.

- Det er det desværre ikke, siger Løkke med henvisning til den internationale finanskrise, som ifølge statsministeren har betydet, at Danmark ikke er blevet rigere i ti år.

- Hvis Danmark er i slæbesporet, mens landene omkring os træder på speederen, så går fremtidige generationer glip af nye muligheder. Det må ikke ske.

- Derfor har jeg sat et ambitiøst mål: Danmark skal blive 65 milliarder kroner rigere i 2025. 65 milliarder kroner. Er det bare et tal? Nej, det er muligheden for, at vi kan følge med nabolandene, siger Løkke.

Han slår på, at pengene vil få meget konkret betydning for danskere i alle aldre:

- Det er muligheden for, at danske unge ikke bare får en gratis uddannelse, men at de får en uddannelse, som er mindst lige så god, som deres kammerater fra resten af Europa.

- At en dansk familie har råd til en ferierejse af samme standard som en tilsvarende tysk familie.

- At der er effektiv kræftbehandling på Rigshospitalet i København ligesom på Karolinska Universitetssygehuset i Stockholm.

- De ting, der betyder noget i hverdagen og i livet. Det er derfor, vi skal have fremgang. Jeg vil opfordre til, at vi her i Folketinget løfter det fælles ansvar, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...