København

Løkke opgiver ambitiøs skatteplan

Vi kan ikke indfri ambitionen om at give familierne mere luft i økonomien, siger statsministeren.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder pressemøde for at gøre status og redegøre for regeringens planer for første halvår af 2018.  Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder pressemøde for at gøre status og redegøre for regeringens planer for første halvår af 2018. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

KØBENHAVN:Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) opgiver at samle flertal for det, han betegner som en ambitiøs skatteaftale, der kunne sætte rammerne om danskernes skat frem til 2025 og sikre almindelige familier flere penge mellem hænderne.

Det fastslår han på et pressemøde tirsdag, indkaldt med kort varsel under den overskrift, at statsministeren ville redegøre for regeringens planer for foråret 2018.

Og i de planer indgår altså ikke at lette topskatten, hæve topskattegrænsen, eller fjerne eller forhøje loftet over beskæftigelsesfradraget, må man forstå.

- Vi må sande, at vi ikke kan indfri ambitionen om at give familierne lidt mere luft i husholdningerne, siger Løkke.

I stedet vil regeringen koncentrere sig om skattelettelser for de allerlaveste indkomster, så dem, der går fra overførselsindkomst til job får mere ud af det.

Og så skal der laves nogle justeringer, der sikrer, at det bedre kan betale sig at spare op til pension. En hensigt om at indgå sådanne to aftaler har regeringen faktisk allerede fået Dansk Folkepartis opbakning til, fremhæver Løkke.

- Helt tilbage i efteråret 2015 aftalte vi med DF, at vi skulle indføre et kontanthjælpsloft og integrationsydelse, siger statsministeren.

- Og vi aftalte også, at de penge, der blev frigjort, skulle bruges til at sikre, at det bedre kan betale sig at tage et lavtlønnet arbejde.

- Regeringen er kommet til den konklusion, at for at få en god start på 2018 vil vi hellere fokusere kræfterne på det, vi er enige om, siger Løkke.

Dermed er planerne om at give skattelettelser til "danskerne som de er flest" lagt i skuffen, lader Løkke forstå.

Til gengæld bliver der heller ikke umiddelbart noget af det paradigmeskift i udlændingepolitikken, Dansk Folkeparti har krævet til gengæld for overhovedet at gå med til skattelettelser.

- Der risikerer vi at komme ind i et langstrakt forløb, hvor vi risikerer at blokere for andre nødvendige beslutninger, vurderer statsministeren.

/ritzau/

Reaktioner efter pressemødet

* Søren Pape, justitsminister og formand for Konservative:
- Ærgerligt, at vi ikke i denne omgang når en stor skattereform. Men alle skattelettelser er gode skattelettelser. Nu skal vi videre.
* Morten Østergaard, politisk leder for Radikale:
- Løkkes pressemøder er som håndværkeren, der igen ringer og siger: Jeg kommer ikke i morgen. Det bliver hullet i taget ikke mindre af.
* Jan E. Jørgensen, medlem af Folketinget for Venstre:
- Så stopper kræmmermarkedet.
* Christina Egelund, medlem af Folketinget for Liberal Alliance:
- Mere politik, mindre proces.
* Pia Olsen Dyhr, formand for SF:
- Det var så de "historisk store skattelettelser" og det "paradigmeskift". Og tak for det!
* Uffe Elbæk, politisk leder af Alternativet:
- Det er måske et for stort ord at sige tillykke til Danmark og Lars Løkke Rasmussen. Men jeg får næsten lyst til det.
* Mads Lundby Hansen, cheføkonom hos den liberale tænketank Cepos:
- Det er særdeles ærgerligt, at DF blokerer for en større skattereform. Jeg har svært ved at se, hvorfor udlændingepolitiske stramninger skal være en forudsætning for at gennemføre en skattereform, der kunne gavne dansk økonomi og beskæftigelse.
* Jens Klarskov, administrerende direktør hos Dansk Erhverv:
- Det er brandærgerligt, at planerne om en ambitiøs skattereform foreløbigt er lagt på hylden. For mangel på arbejdskraft og produktivitetsudfordringer er akutte udfordringer for danske virksomheder.
* Karsten Dybvad, administrerende direktør hos Dansk Industri:
Det er klart, at vi gerne havde set en ambitiøs skatteaftale, som kunne sikre flere hænder og hoveder til virksomhederne. Nu vil vi så opfordre både regeringen og resten af Folketinget til at finde andre veje til at sikre flere medarbejdere.
Kilder: Pressemeddelelser og Twitter.
/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.