Udland

Løkke: Tyrkiets flygtningeopbremsning skal følges tæt

EU stiller Tyrkiet tre milliarder euro i udsigt, hvis landet bremser flygtningestrøm. Effekt skal følges tæt.

Tyrkiet kan se frem til tre milliarder euro svarende til 22,4 milliarder danske kroner, hvis landet kan gennemføre en opbremsning i den strøm af flygtninge og migranter, som søger mod Europa.

Det står klart, efter at EU og Tyrkiet søndag aften indgik en aftale i Bruxelles. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) understreger dog, at Tyrkiet skal levere for at få udbetalt alle milliarderne:

- Aftalen skulle gerne føre til, at det pres, der har været fra Syrien videre til Tyrkiet og ind i Europa, kan tage af. Derfor er det aftalt, at det her skal følges tæt.

- Der er ikke tale om, at vi afleverer tre milliarder euro. Det er et tilsagn, og så skal det monitoreres ganske tæt i den kommende tid, siger Lars Løkke Rasmussen.

På vej ind til mødet fastslog EU-præsident Donald Tusk, at 1,5 millioner mennesker illegalt er rejst ind i EU i løbet af 2015. Ifølge Tusk er mange af dem kommet igennem Tyrkiet.

Lars Løkke Rasmussen vil ikke give et præcist bud på, hvor mange af dem, som fremover vil blive stoppet, men siger om Tyrkiets mulighed for at gribe ind over for strømmen af mennesker:

- Jeg tror på, at Tyrkiet har kapaciteten til at kunne gøre det, og premierministeren markerer en stærk vilje til at leve op til aftalen. Så er det kun fremtiden, der kan vise, om det sker, siger Løkke.

Ud over en opbremsning forpligter Tyrkiet sig med aftalen også på at hjælpe de 2,2 millioner syriske flygtninge, som befinder sig i landet. Og det er i sig selv en kæmpe opgave, fastslår Løkke:

- Der er tyrkiske byer, hvor det er syrere, der udgør flertallet. Tyrkiet har brugt noget, der ligner otte milliarder US dollars på at løse opgaven frem til i dag.

- Nu giver vi en håndsrækning ud fra devisen, at vi skal hjælpe i nærområderne. Der rækker pengene længere, siger Løkke.

Ifølge aftalen skal tyrkerne fremover også sørge for at sende migranter, som ikke er berettiget til asyl, tilbage til deres oprindelsesland.

Til gengæld vil Tyrkiet ud over løbende udbetalinger fra EU også blive inviteret til to årlige topmøder. Desuden vil EU og Tyrkiet åbne et nyt kapitel i de ellers stillestående forhandlinger om tyrkisk EU-medlemskab.

- Tyrkiet får en ny dialog med Europa. Den tyrkiske premierminister har, i hvert fald når han taler, en stærk reformdagsorden. Den skal der leveres på, og det er vi interesseret i at yde i bidrag til, blandt andet ved at fortsætte en kritisk dialog med Tyrkiet, siger Løkke.

Aftalen betyder også, at tyrkiske statsborgere fra oktober 2016 vil kunne rejse visumfrit ind i EU, hvis Tyrkiet opfylder EU-krav om blandt andet passikkerhed. Skal Tyrkiet have alle goderne i aftalen, skal der til gengæld også leveres den anden vej, siger Løkke:

- Vi i Europa vil gerne se et resultat nu. Vi taler måske om 1,5 millioner migranter og flygtninge, som er kommet ind i Europa i år. Det er et tal, som ikke kan fortsætte på samme niveau, for det kan vores kontinent ikke holde til.

- Det er ikke noget nyt dansk synspunkt, men det har sat sig med stadig større realisme i andre af Europas lande, siger Løkke.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.