Løkke udelukker ikke at afvise asylansøgere fra Tyskland

Statsministeren håber, at styrkelse af den makedonske grænse kan få Grækenland til at handle.

Spørgetime med Statsministeren Foto: Scanpix/Liselotte Sabroe

Spørgetime med Statsministeren Foto: Scanpix/Liselotte Sabroe

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tror stadig på, at det er på europæisk plan, at der skal findes en løsning på flygtningekrisen.

Men han udelukker på den anden side ikke, at de regler, kaldet Dublinforordningen, der regulerer asylsystemet i Europa, kan blive sat ud af kraft.

- Det er skræmmende, hvis Europa igen i år skal have plus en million flygtninge og migranter fuldstændig ukontrolleret. Vi er nødt til at starte med at få styr på de ydre grænser, siger Løkke.

Han deltager mandag i et topmøde i EU, hvor han glæder sig til at drøfte udviklingen på Balkan, hvor Makedonien er begyndt at afvise flygtninge og migranter ved den græsk-makedonske grænse.

- Jeg tror, det er fremmende for at få løst den her sag, for det skaber en ophobning i Grækenland, der gør, at man også i det medlemsland bliver nødt til at engagere sig mere i at få løst det her problem, siger Løkke.

- Kunne et element i en samlet løsning være, at man suspenderer Dublin ved at sige, at man ikke kan passere fra ét sikkert land til et andet? Det kan det godt, siger Løkke og understreger, at det ikke er et skridt, Danmark vil tage alene.

Dublinforordningen regulerer, hvilken medlemsstat der er ansvarlig for at behandle en asylansøgers sag. Det vil normalt være det land, der først registrerer en asylansøgers ansøgning.

Det seneste år er det dog blevet klart, at en asylansøger ikke behøver at søge asyl i det første EU-land, personen ankommer til.

Løkke påpeger desuden, at der i øjeblikket er færre personer, der søger asyl i Danmark end i efteråret.

- Det skyldes vinteren, og det skyldes også det, der sker i Makedonien i øjeblikket. Derfor har vi et pusterum, siger Løkke.

- Det er et spejlbillede på det, vi har gjort. Jeg udelukker bestemt ikke, at mere kan gøres.

- Heller ikke det instrument, at hvis man passerer gennem et sikkert land, så kan man stoppes.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.