Løkke: Vi står i århundredets største krise

Flygtningeudgifter risikerer at dræne råderum til velfærd og skattelettelser, siger statsministeren.

Den største og mest komplicerede krise i dette århundrede indtil videre. Sådan karakteriserer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) de flygtninge og migranter, der i øjeblikket kommer til Europa i tusindvis og med statsministerens ord lægger et "tungt pres".

- Den måde, vi håndterer krisen på, vil få afgørende betydning for Danmarks fremtid. Vi kan ikke åbne Danmark for alle. Vi kan heller ikke vende ryggen til og hygge os i smug, siger Lars Løkke Rasmussen i sin nytårstale.

Ifølge statsministeren er udfordringen for det danske samfund todelt: Dels presser flygtningene den offentlige økonomi, og dels udfordrer de sammenhængskraften i samfundet.

- Det udfordrer vores økonomi, når vi skal bruge mange ekstra milliarder på asylansøgere og flygtninge. Penge, som ellers kunne gå til sundhed, uddannelse og flere private arbejdspladser.

- Det udfordrer vores sammenhængskraft, når der kommer mange hertil fra helt andre kulturer. Fremmede over for de uskrevne regler og normer, der er så indlysende for os. Fordi vi er vokset op i en tradition med frihed, frisind, ligestilling og ligeværd.

Løkke kalder det samtidig hjerteskærende, at mennesker er på flugt fra krig og forfølgelse og forståeligt, at andre søger væk fra fattigdom.

Statsministeren lover, at han vil kæmpe for at lede Danmark gennem migrations- og flygtningekrisen. Men hvad løsningen er, kommer han ikke med et konkret bud på.

- Den enkle løsning findes desværre ikke. Vi skal holde hjertet varmt og hovedet koldt. Navigere mellem idealisme og realisme. Vi skal hjælpe i verden, men vi skal også passe på Danmark.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.