Udland

Løkke vil give Tyrkiet milliarder selvom effekt er usikker

EU vil give Tyrkiet milliarder i støtte, selvom man ikke kender effekten på flygtningestrøm, erkender Løkke

EU og Tyrkiet ventes søndag at indgå en aftale, som sikrer Tyrkiet tre milliarder euro, mod at landet bremser op i den strøm af flygtninge og migranter, som søger til Europa.

Det er dog usikkert, hvad de danske og europæiske skatteborgere rent faktisk får for beløbet. Det erkender statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved ankomsten til topmødet.

Selvom aftalen ifølge Løkke vil få effekt, så tør han ikke spå om, hvorvidt aftalen kan føre til eksempelvis en halvering i strømmen af flygtninge:

- Det kommer helt an på, hvordan aftalen iværksættes i Tyrkiet. Det er Tyrkiet, der sidder med handlemulighederne her, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han ser dog ikke noget alternativ til en aftale:

- Får vi denne aftale i dag, og det gør vi, så har vi på Europas vegne rakt en hånd frem med ressourcer, som gør, at Tyrkiet kan passe på sine grænser mod Europa og i øvrigt give de flygtninge, der bor i Tyrkiet, nogle bedre vilkår.

- Og hvis Tyrkerne griber de muligheder, så vil det få en effekt, men det løser ikke hele flygtningeproblemet. Europa skal også passe på sine egne grænser, siger Lars Løkke Rasmussen.

Hjemme i Danmark har oplægget til aftalen fået hård kritik fra både Dansk Folkeparti og Enhedslisten, der har svært ved at se fornuften i, at EU-landene skal give Tyrkiet penge.

Dansk Folkeparti mener, det er naivt at tro, at Tyrkiet vil stoppe flygtningestrømmen.

Lars Løkke Rasmussen ser dog god fornuft i at betale Tyrkiet:

- Vi har hele tiden sagt, at vi skal hjælpe mere i nærområderne, og Tyrkiet er et nærområde i forhold til krigen i Syrien.

- Der er 2,2 millioner flygtninge i Tyrkiet, og det er på alle måder klogere, at vi giver en håndsrækning til, at de kan behandles ordentligt der, end at vi ikke gør det, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han fastslår samtidig, at EU-landene ikke vil være naive i forhold til tyrkerne:

- Det er afgørende, at pengene ikke bare lige smides, men at der er parallelitet med de fremskridt, der gøres, siger Løkke.

Det danske bidrag til aftalen kan blive på over 400 millioner kroner, alt afhængig af hvor mange penge EU-institutionerne selv kan finde. Der skal dog ikke gennemføres nye besparelser i Danmark, for at betale Tyrkiet, siger Løkke:

- Vi har sat 100 millioner euro svarende til 750 millioner kroner af til at understøtte EU-løsninger i denne situation, og vi har en ration tilbage der. Og det er den, der skal bruges her.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.