Løkke vil ikke sætte tal på skattelettelser

Venstre krævede i første omgang 13 milliarder i reelle skattelettelser. Nu vil Løkke ikke længere sætte tal på

Løkke vil ikke sætte tal på skattelettelser

Venstres Lars Løkke Rasmussen (V) meldte i første omgang hårdt ud i skatteforhandlingerne. I alt 13 milliarder kroner skulle gå til reelle skattelettelser, hvis regeringen ville have Venstre med i en skattereform, lød det.

Men efter Lars Løkke Rasmussen har præsenteret et nyt og mere afdæmpet skatteudspil, vil han ikke længere sætte tal på, hvor mange penge danskerne skal slippe for at betale i skat.

Meget tyder dog på, at Løkke på kort tid har halveret sit første krav.

- Det har jeg ikke været så optaget af at regne på. Men det er klart, at de reformer, der er på bordet vil repræsentere rigtige skattelettelser, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han peger på, at man kan bruge pengene fra reformerne af førtidspension og fleksjob, færre penge til danskere på overførselsindkomster og pengene fra skattereformen til at sætte skatten reelt ned.

Reformerne af førtidspension og fleksjob ventes at give to milliarder kroner i statskassen, mens skattereformen ifølge regeringens oplæg vil give tre milliarder kroner. Det giver fem milliarder kroner.

De fire milliarder kroner, som hentes på at danskerne på overførselsindkomster kommer til at få en mindre stigning i deres overførsel end hidtil, kan dog ikke bruges til skattelettelser.

De er nemlig allerede indregnet til blandt andet at betale for den dyreste post i skattereformen: At beskæftigelsesfradraget hæves med 10.000 kroner for alle på arbejdsmarkedet - et forslag som Venstre er enig med regeringen om.

Spørgsmål: Så taler vi om reelle skattelettelser for fem milliarder kroner?

- Jamen, det har jeg ikke brugt kræfter på at regne sammen, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han mener dog, at overskuddet fra skattereformen kan blive større end tre milliarder, hvis regeringen følger Venstres forslag. Dermed vil der være lidt flere penge til skattelettelser:

- Det kommer helt an på, hvordan du skære topskattegrænsen og procenten. Det afgør, om skattereformen giver et overskud på tre, fire eller fem milliarder. Og så kan du selv lægge tallene sammen, siger Lars Løkke Rasmussen.

Flere økonomer har kritiseret Venstre for, at regnestykket bag kravet om skattelettelser for 13 milliarder kroner ikke hang sammen.

/ritzau/