Løkkes spareplan får blandet modtagelse

Venstres slankeplan for den offentlige sektor på 30 milliarder kroner får både ris og ros med på vejen.

Løkkes spareplan får blandet modtagelse

Der er ikke mange rosende ord at hente fra SF til Venstres partiformand Lars Løkke Rasmussen, der søndag på partiets landsmøde uddybede, hvordan Venstre vil sikre nulvækst i den offentlige sektor.

Ved blandt andet at reformere kontanthjælpen og derved få flere ufaglærte i arbejde vil Venstre skabe en effektivisering, som fra 2014 til 2020 skal give en besparelse på 30 milliarder kroner.

Pengene skal bruges til at finansiere en del af den plan, som partiets tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksens for nylig fremlagde om at sænke mindstelønnen til tysk niveau, mens skatten skal sænkes til svensk niveau.

Venstre vil med planen til 65 milliarder kroner forbedre Danmarks konkurrenceevne.

- Det behøver ikke gå ud over nogen. Det er ligesom at køre bil. Der er noget, der hedder økokørsel. Så kører man længere på 100 liter, sagde Lars Løkke Rasmussen om besparelsen i den offentlige sektor.

Den vurdering er man dog ikke enig i hos SF.

- Effektiviseringer for 30 milliarder kroner kan ikke lade sig gøre uden at ramme kvaliteten og de ydelser, der gør, at man kan klare sig som gammel, studerende eller arbejdsløs, siger SF's politiske ordfører, Jesper Petersen.

Til gengæld får Venstres partiformand et klap på skulderen af den borgerligt-liberale tænketank Cepos, der glæder sig over slankeplanen.

- Når man i det private kan effektivisere, så kan man det selvfølgelig også i det offentlige. Blandt andet kan man udlicitere flere opgaver til private virksomheder, siger cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen.

Han henviser til videnskabelige undersøgelser, der viser, at private virksomheder i konkurrence er 20 procent mere effektive end offentlige monopoler.

- Hvis 75 procent af alle kommunale opgaver blev udliciteret, så kan der spares 15 milliarder kroner. Derudover er der mulighed for at effektivisere folkeskolen ved, at lærerne underviser mere, siger Mads Lundby Hansen som et ekko af Løkkes tale søndag.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.