Overenskomster

Lønmodtagerjul koster samfundet milliarder

Det er voldsomt dyrt for samfundet, at juleaften falder på en mandag

Det går ud over produktionen og koster samfundet dyrt, når juleaften falder på en mandag. Arkivfoto

Det går ud over produktionen og koster samfundet dyrt, når juleaften falder på en mandag. Arkivfoto

DANMARK:Juleaften falder i år på en mandag, og det er perfekt for lønmodtagerne, som får flest mulige fridage ud af højtiden.

Men det koster milliarder på samfundets bundlinje, at der er færre arbejdsdage, hvor hjulene bliver holdt i gang, viser en beregning fra Dansk Erhverv.
- Julen sidste år var nærmest bare en forlænget weekend, hvor man skulle bruge fire feriedage på at holde fri mellem jul og nytår. I år kan man slippe med to feriedage, siger Mira Lie Nielsen, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Koster 8-10 milliarder

De to ekstra "gratis" fridage, hvor mange danskere kan hellige sig familien, julebordet eller fjernsynet, i stedet for at gå på arbejde, kan det omregnes til et tab i BNP på mellem 8 og 10 milliarder kroner.

- Virksomhederne producerer mindre, butikkerne har mindre omsætning, og færre danskere producerer værdi for samfundet ved at gå på arbejde, når det er helligdag, forklarer Mira Lie Nielsen.
- Vi har ikke statistik på forskellen i værdiskabelse mellem ugedage og helligdage, men hvis man kigger ud af vinduet en søndag morgen eller en første juledag, er det tydeligt, at der er mere stille, siger hun.

Langt mindre produktion

Beregningen bygger på den forventede BNP i år. Dansk Erhverv antager, at der produceres 30-40 procent mindre på en helligdag end en hverdag. Hermed vil det samlede BNP falde med 3,8-5,0 milliarder kroner per dag.

- Men sidste år var det den omvendte situation, hvor der var rigtig mange hverdage i forhold til helligdage, siger Mira Lie Nielsen.
I 2012 er der således kun 225 arbejdsdage, mens der i 2010 og 2011 var 228 arbejdsdage. I år betød skudåret, at der blev en arbejdsdag mere at gøre godt med. Til gengæld kan lønmodtagerne glæde sig til næste år, hvor antallet af arbejdsdage kun er 224.
Også de to næste år bliver julen særlig gunstig for lønmodtagerne med kun to hverdage mellem jul og nytår.
- Man kan næsten kalde det en lønnedgang sidste år og en lønstigning i år og de to næste år, fordi man får flere fridage for den samme løn, hvis man er månedslønnet, siger Mira Lie Nielsen.
/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.