Lønnen falder fortsat for de privatansatte

Hvis julegaverne bliver mindre i år, er der en god grund til det. Reallønnen fortsætter med at falde.

Lønnen falder fortsat for de privatansatte

Det seneste års svage udvikling i privatansatte danskeres lønninger fortsætter.

Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik er der endda tale om en yderligere svækkelse i årets 3. kvartal i lønudviklingen for danskere, der er ansat i den private sektor.

Lønnen i den private sektor steg 1,4 procent fra tredje kvartal 2011 til samme kvartal 2012. Det er 0,1 procentpoint mindre end stigningen på årsbasis i andet kvartal.

Til sammenligning viser forbruger- og nettoprisindekset for tredje kvartals midterste måned, august, at den årlige stigning i forbrugerpriserne var 2,6 procent. Det vil sige, at reallønnen på årsbasis er faldet med 1,2 procent for de privatansatte.

I tredje kvartal var de nominelle lønstigninger størst inden for finansiering og forsikring med 2,1 procent og mindst inden for ejendomshandel og udlejning med 0,3 procent.

Lønudviklingen på årsbasis aftog i tredje kvartal i langt hovedparten af brancherne i forhold til årets andet kvartal.

Den største tilbagegang i perioden havde ansatte inden for erhvervsservice med 1,0 procentpoint, efterfulgt af ansatte inden for ejendomshandel og udlejning, hvor årsvæksten var 0,7 procentpoint lavere end i andet kvartal.

Lønudviklingen på de 1,4 procent på det private arbejdsmarked lå i tredje kvartal noget under niveauet for både statsansatte og ansatte i kommuner og regioner.

Statsansatte havde en årlig lønfremgang på 2,0 procent i tredje kvartal 2012, mens årsstigningen var på 2,9 pct. for ansatte i kommuner og regioner samlet set.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst