Lønnen kan ikke holde trit med priserne

Lønningerne i den private sektor gik 1,8 procent frem i første kvartal og stiger dermed svagere end priserne.

Lønnen kan ikke holde trit med priserne

Lønningerne i den private sektor steg med 1,8 procent i første kvartal i forhold til samme kvartal et år før. Det er en lidt svagere stigningstakt end i kvartalet før, viser tal fra Danmarks Statistik.

Lønnen steg mest inden for information og kommunikation med en fremgang på 2,3 procent. Inden for kultur, fritid og anden service faldt lønnen på årsbasis med 0,5 procent.

Sammenlignet med forbrugerpriserne kniber det for lønningerne at holde trit.

- Forbrugerpriserne havde fart på i årets første måneder. I midten af kvartalet steg de 2,8 procent, oplyser Lone Kjærgaard, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Dermed får de privatansatte akkurat som de offentligt ansatte fortsat en faldende realløn. Lønnen stiger i kroner og ører, men stigningen kan ikke holde trit med stigningen i priserne.

Hvis reallønnen skal gå i plus i år, skal man håbe på en håndsrækning fra forbrugerpriserne. Disse har den seneste tid vist bedre takter: I maj steg de således kun med 2,1 procent.

- Fortsætter denne nedadgående trend i inflationen, er der et spinkelt håb om, at reallønnen kan blive vendt fra minus til plus. Det vil dog næppe blive markant, forudser Lone Kjærgaard.

I sidste uge viste tal for lønningerne i den offentlige sektor, at løn i kommuner og regioner steg 1,8 procent i årets første kvartal, mens lønnen for ansatte i staten steg med 0,3 procent.

/ritzau/