Loft: Vi ville undgå genåbning af skattesag i pressen

Loft afviser forsøg på at skjule oplysninger for ombudsmanden, men skattesag skulle holdes ude af pressen.

Loft: Vi ville undgå genåbning af skattesag i pressen

I Skatteministeriet ønskede man ikke, at pressen skulle skrive om Thornings skattesag i efteråret 2010. Og slet ikke at fokus skulle rettes mod, om daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) var indblandet i skattesagen.

Sådan lyder det fra tidligere departementschef Peter Loft, som i Skattesagskommissionen onsdag skal forklare, hvorfor hans embedsmænd i en redegørelse til Folketingets Ombudsmand nedtonede, hvor tæt Skatteministeriet havde fulgt med i Thornings skattesag.

Allerede i sommeren 2010 begærede Jyllands-Posten aktindsigt i ministerforelæggelser i forbindelse med skattesagen. Dermed ville avisen undersøge, hvad daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) havde fået at vide om Thornings skattesag.

Der var dog ingen ministerforelæggelser på det tidspunkt. Derfor var det korrekt, da ministeriet på det tidspunkt ikke gav Jyllands-Posten aktindsigt i forelæggelserne.

Men efterfølgende holdt ministeriet og Skat København møder om skattesagen. Jyllands-Posten klagede over afslaget på aktindsigt til Ombudsmanden, som dermed gik ind i sagen.

Møderne mellem Skatteministeriet og Skat København ville dermed fremgå af de dokumenter, ministeriet skulle udlevere til Ombudsmanden. Og i ministeriet vidste man, Ombudsmanden efterfølgende ville give Jyllands-Posten indsigt i materialet.

- Set ud fra et systemsynspunkt, så må man sige, at det bør man undgå. Ikke fordi der er noget specifikt, man vil undgå, men du kan kalde det pressetaktiske årsager. Vi havde ikke noget ønske om, at de ville begynde at skrive om det hele igen, siger Peter Loft.

- Målet er at undgå en genåbning i pressen af sagen. Vi har ikke noget specielt ønske om at få genskabt den sag i pressen - også af hensyn til skatteyder (statsministerparret, red.).

Det har påkaldt sig stor opmærksomhed, at Peter Loft ønskede at få sit eget navn fjernet fra aktlisten i skattesagen, som skulle sendes til Ombudsmanden. Det var der en bestemt grund til:

- Det kunne hjælpe journalisten ved at fremhæve mit navn. Det var at bede om at igangsætte en masse nye aktindsigter.

- Det er et spørgsmål om meroffentlighed på et punkt, hvor vi aldrig ellers ville give det. Det er at servere det (ministeriets involvering, red.) på et sølvfad, siger Peter Loft.

Han understreger dog over for kommissionen, at han intet som helst ønske har haft om at skjule oplysninger for Ombudsmanden.

- Jeg har ikke haft noget som helst ønske om at skjule noget for Ombudsmanden. Havde jeg haft det, havde jeg nok ikke nævnt for ham, at vi holdt et antal møder med Skat København undervejs i sagen, siger Peter Loft.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.