Lokale idemagere får mere tid til at udvikle planer
Rønhedecentret i Bedsted er tiltænkt en ny fremtid som ramme om lejrskole

Langt fra alle dele af bygningsmassen på Rønhedecentret er utidssvarende, og en gruppe lokale idemagere arbejder nu med planer om at indrette den nyeste del af bygningen til lejrskole, mens den ældste del rives ned. Arkivfoto: Diana Holm diana.holm@nordjyske.dk
BEDSTED:En lejrskole i en del af det bygningskompleks, som tidligere husede Rønhedecentret i Bedsted er et bedre og langt mere fremadrettet alternativ til den nedrivning af bygningen, som indgår i kommunens overvejelser om fremtiden for bygningen.
Og måske er der nu en åbning, som sikrer en gruppe lokale idemagere mulighed for at konkretisere deres planer om at bruge en del af bygningskomplekset til lejrskole for skoleklasser, der kommer til Thy for at opleve Nationalpark Thy.
Gruppen har solgt sine tanker så godt, at kommunens udvalg for miljø og teknik UMT, efter et besøg på Rønhedecentret i forbindelse med ugens møde besluttede, at give gruppen frist til 15. maj til at aflevere et oplæg til en fremtidig anvendelse af bygningen. Udvalget vil herefter se på sagen til sit møde i juni.
- Jeg er meget glad over den ekstra frist, vi nu har fået. Det giver os den ekstra tid, vi har brug for, så vi i ro og mag kan beskrive vores tanker og ideer for bygningens fremtid og skitsere økonomien i projektet, siger Erik Linnet, et af syv medlemmer i Bedsteds byforskønnelsesgruppe, som har udviklet ideen om lejrskolen.
Plan for bygningens nye del
- Når lokale projektmagere har brug for lidt ekstra tid for at blive mere konkrete omkring deres tanker og ideer, kan vi godt vente et par måneder på det, siger UMT-formand Henning Holm (S).
Erik Linnet forklarer, at gruppens planer vedrører den yngste del af bygningsmassen i Rønhedecentret.
- Det er ikke korrekt, når centret helt generelt kaldes utidssvarende. Det gælder for de ældste dele, men den nyeste del af bygningen fra 1986 er rigtig god, forklarer Erik Linnet.
Planen er at søge den ældste og dårligste del af bygningen fjernet og bevare den nyeste del til lejrskole.
- Bygningen har værelser, samlingsrum og køkken, så der kan med forholdsvis få midler etableres en god lejrskole, siger han.
Den skal være et tilbud til skoleklasser fra hele landet, som kan bruge Bedsted som udgangspunkt for et besøg i Nationalpark Thy.
Kun til lejrskoler
- Her kører tog til døren, og tanken er, at der skal være cykler til rådighed, så eleverne let kan cykle ud i nationalparken - blandt andet ved at bruge den cykelsti, der planlægges fra Bedsted over Morup Mølle til nationalparken, siger Erik Linnet.
Overordnet beskriver han planerne som noget, der dels kan hjælpe kommunen af med en overflødig bygning, dels genbruge bygningen i en ny, lokal sammenhæng, hvor den kan skabe en ny aktivitet.
- Planerne går specifikt på lejrskoler, ikke udlejning til dagturister. Vi skal ikke tilbyde noget, andre allerede udbyder, siger Erik Linnet, som vurderer, at det ikke bliver dyrere for kommunen at overdrage bygningen til sandsynligvis en selvejende institution, der skal drive lejrskolen end prisen på de 500.000 kroner, det vil koste at rive den ned.
- Og en reduceret nedrivning vil værre billigere, siger Erik Linnet.
I løbet af de næste par måder skal projektet beskrives i detaljer, både når det gælder bygningsindretning, forretningside, økonomi, og også i forhold til ejerform. Ifølge Erik Linnet går overvejelserne i retning af at etablere lejrskolen som en selvejende institution.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.