Udland

Lokalparlament beslutter: Krim skal være russisk

Krim træder ind i den russiske føderation, fremgår det af tekst, som er enstemmigt vedtaget i lokalparlament.

Parlamentet på Krim har enstemmigt besluttet, at den autonome ukrainske halvø bliver en del af Rusland, skriver det russiske nyhedsbureau RIA.

Det er besluttet "at træde ind i den russiske føderation med en enheds rettigheder som en del af den russiske føderation", fremgår det af den tekst, der er vedtaget.

Kort forinden sagde halvøens vicepremierminister, at tilslutningen til Rusland skal afgøres ved en folkeafstemning på Krim næste søndag.

Samtidig rapporterer nyhedsbureauet AFP, at embedsmænd på Krim har sendt en anmodning til Ruslands præsident, Vladimir Putin, om at optage halvøen i den russiske føderation.

Kreml bekræfter, at det har modtaget anmodningen.

Cirka 60 procent af Krims befolkning er etniske russere, cirka en fjerdedel er etniske ukrainere, mens godt 12 procent er tatarer.

Den prorussiske regering, der har overtaget magten på Krim og bedt om Ruslands indgriben, havde planlagt en folkeafstemning om løsrivelse den 30. marts.

Men nu bebuder Krims vicepremierminister Rustam Temirgalijev ifølge det russiske nyhedsbureau RIA, at den afholdes allerede den 16. marts - altså om mindre end halvanden uge.

Den kontroversielle melding kommer, netop som EU's stats- og regeringschefer torsdag er ankommet til Bruxelles for at holde et ekstraordinært topmøde om Ukraine-krisen.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.