Udland

Lommeregnerne gløder til talstrids-topmøde

Efter første topmødedag er den danske rabat fortsat ikke en del af EU-præsidentens budgetudspil.

Lommeregnerne gløder til talstrids-topmøde

Der skal rykkes en del rundt på tallene i EU's budget for de næste syv år, før statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bliver tilfreds.

EU-præsident Herman Van Rompuy sendte allerede de 27 stats- og regeringschefer hjem ved midnatstid natten til fredag - og med sig havde de hans nye udspil til langtidsbudgettet. Siden har de helt store lommeregnere garanteret glødet hele natten.

Det nye udspil faldt ikke i god jord hos den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Først og fremmest er det danske krav om en milliardrabat på EU-kontingentet ikke nævnt.

- Jeg ville gerne have haft rabatten nu, men jeg havde ikke regnet med, at det var i det her udspil, sagde Thorning på et pressemøde torsdag nat.

Statsministeren er også utilfreds med, at budgettet fortsat er 1011 milliarder euro stort. Står det til Danmark, skal der barberes omkring 135 milliarder af det tal.

Samtidig bliver der ændret på fordelingen mellem de forskellige budgetposter, så der kort fortalt bliver taget fra forskning og uddannelse og givet til landbruget og strukturfondene, der støtter Europas fattige regioner.

Selvom det er en del milliarder, der er blevet rykket rundt i Van Rompuys seneste udspil, ændrer det ikke det store billede.

- Jeg tror, at vi er kommet lidt længere, men jeg tvivler på, at vi vil nå en aftale, sagde den tyske forbundskansler Angela Merkel, da hun forlod topmødet natten til fredag.

Og Thorning var heller ikke overbevist om, at topmødet ender med en aftale. Hun henviste til, at "et kig i historiebøgerne" viser, at forhandlingerne om EU's langtidsbudget tidligere "har taget mere end ét topmøde":

- Men jeg er parat til at blive her så længe, som det tager at få forhandlet en aftale på plads og sikre, at vi får den danske rabat.

Frem til middagstid, hvor topmødet officielt fortsætter, mødes de 27 EU-ledere til kaffemøder på kryds og tværs.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.